Laurențiu Baranga a demisionat din funcția de președinte ONPCSB. Este anchetat pentru falsificarea diplomei de BAC

  • Laurențiu Baranga a demisionat din funcția de șef al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor.
  • Poliția face percheziții la el acasă, în Râmnicu-Vâlcea.
  • Baranga a fost în funcție doar o lună. Poliția îl va aduce la audieri.

Baranga a fost numit în funcție la începutul lunii septembrie 2020, de către premierul Ludovic Orban.

Anterior, a avut și o poziție de conducere în cadrul Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.

Baranga nu a răspuns la telefon, pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, a demisionat din funcția de președinte al instituției.

El este acuzat că și-a falsificat documentele de studii pentru a obține funcții.

Demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice.

Laurențiu Baranga a demisionat joi, în data de 8 octombrie 2020.

Poliția Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție fac azi percheziții la domiciliul unui înalt funcționar public din Râmnicu-Vâlcea, acuzat că a depus la dosarul de angajare documente falsificate, inducând în eroare mai multe instituții publice.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba de Laurențiu Baranga, președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Poliția Română a transmis, sâmbătă dimineața, că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice – IGPR, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, fac o percheziție în orașul Râmnicu Vâlcea, la domiciliul declarat al unui funcționar public, cercetat pentru înșelăciune.

Operațiunea beneficiază de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române

Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente”, spun reprezentanții Poliției Române.

Polițiștii precizează că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată, repspectiv Laurențiu Baranga, a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Laurențiu Baranga va fi dus la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru desfășurarea activităților specifice de urmărire penală.

Laurențiu Baranga a fost numit în funcția de președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în 4 septembrie.