• Ultimele modificări la legea adopțiilor intră în vigoare în martie 2021
  • O adopție durează puțin când nu sunt cunoscuți părinții
  • În România, costurile necesare atestării pentru adopție sunt infime

Legea adopției se tot modifică … din 2004. Din fericire, spre binele copiilor,
însă tot sunt lacune legislative de rezolvat. Una este cea care spune că trebuie căutate rudele până la gradul 4.

Liviu Mihăileanu, președinte Alianța România fără Orfani: „Ceea ce am realizat de-a lungul anilor este că acest grad 4 este exagerat. Pentru că trebuia să căutăm nu bunicul, nu străbunicul, ci stră-străbunicul. Chiar dacă l-am fi găsit pe stră-străbunicul născut la începutul anilor 1900 nu ar fi fost în capacitatea de a îngriji copilul.”

De obicei, cele mai mari bariere pe care le ridică părinții sunt vârsta și etnia copilului.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
INTERNET STABIL, CASĂ STABILĂ
EU VARA NU DORM..
ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
PROBLEME LA PROCESUL LUI TRUMP

Liviu Mihăileanu, președinte Alianța România fără Orfani: „Oamenii încă nu sunt deschisi pentru orice etnie. Mai sunt blocajele de vârstă, în general, adoptatorii și-ar dori un copil cât mai mic. Și este de înțeles.”

Liviu Mihăileanu spune că procesul de adopție este mai ușor în România, decât în alte țări. Însă românii adoptă mai puțin decât alte națiuni.

Liviu Mihăileanu, președinte Alianța România fără Orfani: „Dacă ne uităm la alte țări, Franța, Belgia, inclusiv UK, Irlanda, SUA, costurile sunt imense. Ca să adopți un copil, trebuie să te gândești că mai cumperi jumătate de casă. Din punctul de vedere al procedurii, nu stăm foarte rău din perspectiva adoptatorului. Vorbim de o impunere a limitei de 3 luni de zile pentru atestare.”