• Proiectul de lege TEXAS Act, inițiat și propus în Illinois, ar permite oricărei persoane să dea în judecată o altă persoană care provoacă o sarcină nedorită.
  • Proiectul de lege a fost propus de reprezentantul democraților, Kelly Cassidy, ca răspuns la restricționarea procedurilor de avort de către legislativul texan.
  • Kelly Cassidy a depus proiectul de lege pe 14 septembrie 2021.
  • Illinois Right to Life Action, grup de lobby pro-viață, crede că legea TEXAS Act este neconstituțională.

Un proiect de lege inițiat în Illinois ar putea schimba repercusiunile pentru violența domestică, abuz sexual și sarcini nedorite, relatează Komonews.

Reprezentantul democraților, Kelly Cassidy, a depus „Legea privind extinderea serviciilor de avort” la data de 14 septembrie. În engleză, legea este denumită „The EXpanding Abortion Services Act”, iar acronimul ei este TEXAS. De ce?

Proiectul de lege a venit ca un răspuns direct a restricționarea accesului la procedurile de avort de către legislativul texan.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Kelly Cassidy a declarat că această lege ar contura un set nou de sancțiuni civile pentru violatori și agresori.

„Care ar fi implicațiile pentru Illinois dacă am adopta o abordare similară? Care ar fi impactul asupra sistemului nostru de instanță civilă? Care este impactul atunci când le dai vecinilor puterea de a se denunța reciproc?”, sunt întrebările pe care le-a adresat Kelly Cassidy înainte de a prezenta proiectul de lege „TEXAS Act” la Springfield la începutul lunii septembrie.

Ce înseamnă legea TEXAS Act

Legea ar permite unei persoane să dea în judecată orice persoană care provoacă o sarcină nedorită.

Mai mult, ar permite oricărei persoane să dea în judecată pe oricine care comite o agresiune sexuală, violență domestică sau abuz sexual, iar despăgubirile din acțiunea civilă ar începe de la suma de 10.000 de dolari.

În cazul în care procesul este câștigat, o jumătate din sumă este alocată unui fond public din care sunt plătite avorturile pentru rezidenții din state precum Texas.

Legea TEXAS a fost introdusă după numai câteva săptămâni de la cea mai restrictivă lege a avortului din țară, lege care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2021 în Texas.

Cassidy a declarat că proiectul său de lege va examina cât de extremă este noua lege texană privind avortul, care permite cetățenilor privați să-i dea în judecată pe cei care efectuează sau ajută la efectuarea unui avort și primesc în schimb până la 10.000 de dolari recompensă.

Ce înseamnă legea texană care a intrat în vigoare la 1 septembrie

Legea din Texas interzice toate avorturile, indiferent că este vorba de viol sau incest, după șase săptămâni. Perioada de șase săptămâni este un interval în care multe femei nu-și pot da seama dacă sunt sau nu însărcinate.

Illinois Right to Life Action, grup de lobby pro-viață, crede că legea TEXAS Act este neconstituțională

„Legea permite femeilor să ceară despăgubiri dacă rămân însărcinate în urma unor relații sexuale consimțite”, a spus directorul executiv Amy Gehrke.