• Sesizarea președintelui Iohannis privind neconstituționalitatea Legii pentru modificarea articolului 7 din Legea Educației a fost admisă
  • Surse din cadrul CCR au declarat că judecătorii au fost de acord cu sesizarea lui Iohannis, care afirmă că legea contravine artiolului 29 din Constituție

Sesizarea președintelui Iohannis privind neconstituționalitatea Legii pentru modificarea articolului 7 din Legea Educației a fost admisă de Curtea Constituțională, susțin surse apropiate CCR.

Legea a fost inițiată de PMP pe 16 iunie și presupunea interzicerea în toate instituțiile de învățământ și spațiile destinate eduacției și formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, activităţile „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”, precum şi a activităţilor care contravin principiilor prevăzute la art. 3 al Legii 1/2011.

Președintele Klaus Iohannis a atacat legea la CCR pe 10 iulie, afirmând că legea contravine unor prevederi din articolul 29 din Constituție privind libertatea consțiinței.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

„Considerăm că prin legea dedusă controlului de constituţionalitate se impune un stereotip/clişeu în ceea ce priveşte rezultatul cercetării unor anumite teorii/opinii, care trebuie să fie unul şi acelaşi, să se încadreze într-un tipar şi să nu se orienteze într-un anumit sens sau scop, în caz contrar, sancţiunea fiind interzicerea activităţii de răspândire a respectivelor teorii/opinii în mediul specific educaţional.

În cazul de faţă, învederăm că soluţia Parlamentului de a impune prin lege ce activităţi, teorii sau opinii şi cu ce scop se pot constitui acestea în activităţi educative care să poată fi desfăşurate în unităţile de învăţământ şi, prin urmare, ce discipline se pot studia în mediul şcolar sau academic contravine libertăţii individuale de conştiinţă întrucât, prin această formă, dispoziţia normativă este de natură să îngrădească libertatea de gândire şi a opiniilor”, spunea Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele țării a considerat că legea inițiată de PMP contravine şi prevederilor constituţionale referitoare la principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, la cele privind asigurarea accesului la învăţătură, dar şi la prevederile Legii fundamentale cu privire la protecţia copiilor şi tinerilor.