• Legile Justiției au fost lansate în dezbatere publică miercuri seara
  • Proiectul vizează întărirea rolului CSM în organizarea și desfășurarea concursurilor și examenelor prin intermediul INM
  • Sugestii legate de Legile justiției pot fi transmise până în martie 2021

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat azi că Legile Justiției vor rămâne în dezbatere publică până la sfârșitul lunii martie a anului viitor.

Am discutat cu foarte mulți magistrați nemulțumiți de propriile legi după modificările din 2017 și 2018. Primesc săptămânal memorii care strigă după dreptate, grefierii și profesiile juridice transmit de asemenea același tip de semnale care toate înseamnă un singur, puternic mesaj. Cumva trebuie să ne regăsim un drum mult mai limpede. În multe locuri trebuie să o luăm de la capăt”, a spus Cătălin Predoiu în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a precizat că nu deține „adevăruri absolute și soluții panaceu”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Noi propunem, însă, o viziune prin aceste legi și invităm la o dezbatere serioasă, metodică, calmă, atît cât e cazul de îmdelungată, până vom ajunge la un acord asupra tuturor problemelor esențiale. De aceea am prevăzut un termen de dezbatere care se întinde pe câteva luni, până la 31 martie 2021”, a mai spus Predoiu.

Proiectele au fost lansate miercuri seara pe site-ul instituției.

Am așezat la baza propunerilor câteva principii: independența sacrosantă a justiției, a judecătorilor și procurorilor, funcționalitatea instanțelor, a CSM, dar și a Ministerului Public, răspunderea efectivă a magistraților, dar și protecția lor în fața oricăror ingerințe și abuzuri, separația, echilibrul și cooperarea loială dintre puterea judecătorească și executivă. Obligațiile noastre care decurg din rapoartele MCV, GRECO, avizele Comisiei de la Veneția și mai nou mecanismul stat de drept, lansat recent de Comisie, prin toate acestea, scopul final fiind dreptul cetățenilor de a dispune de o justiție funcțională, dreaptă, eficientă”, a anunțat ministrul Justiției.

În ceea ce privește statul magistraților, Cătălin Predoiu susține că a fost aliniat mai bine principiul separației carierelor între judecători și procurori la Constituția țării.

Între noutăți aș remarca aici: întărirea rolului CSM în organizarea și desfășurarea concursurilor și examenelor prin intermediul Instutitutului Național al Magistraturii, profesionalizarea procesului de selecție a magistraților, prin eliminarea oricăror modalități de intrare in magistratură fără concurs, am prevăzut eliminarea schemelor de pensionare anticipată a magistrațiilor”, a spus Predoiu.

Una din reglementări prevede desființarea SIIJ

În ceea ce privește Legea privind organizarea judiciară, subliniez principalele propuneri: desființarea Secției privind investigarea infracțiunilor din justiție, context în care proiectul reglementează modul de transfer al cauzelor judiciare la celelalte parchete, situația personalului structurii, alte dispoziții traznzitorii, reglementarea detaliată a motivelor de revocare precum și procedura de revocare a procurorilor numiți în cadrul DNA șli DIICOT”, a spus ministrul Justiției.

În ceea ce privește organizarea CSM, proiectul de lege urmărește reafirmarea rolului constituțional al CSM.

Am stabilit un just echilibru între atribuțiile plenului și ale secțiilor”, a mai spus Cătălin Predoiu.