• Lucian Netejoru: „Cam 80% din anchetele noastre trec de Secția de Judecători a CSM. Doar 10% trec de Secția de Procurori. Secția de procurori nu intră pe fondul cauei pentru că acolo se văd faptele”
  • Lucian Netejoru: „Nu am știut de interimatul prin Ordonanță de Urgență. Colegii mi-au spus că a apărut în Monitorul Oficial. Inspecția a rămas fără șef 6 zile”
  • Lucian Netejoru: „Pe 19 mai 2021, Secția de Procurori a invocat decizia CJUE” în cazul Lucian Onea, DNA Ploiești. „Să lăsăm Curtea Supremă să dezlege acest mister”

Nu știu pe viitor dacă vom mai fi independenți. (…) Sunt modificări majore în Legile Justiției (…) În proiectul propus, lipsește principiul potrivit căruia inspectorul șef nu primește și nu solicită instrucțiuni din partea niciunei autorități. (…) Probabil se dorește ca aceste instrucțiuni să fie primite. Se dorește, nu știu, să fie primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, doamne ferește de la Ministerul Justiției”, a declarat Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției Judiciare, referindu-se la pericolul afectării independenței instituției în urma modificărilor din parchetul de legi ale Justiției.

Lucian Netejoru susține că 80% din rapoartele Inspecției Judiciare trec și sunt aprobate de Secția de Judecători din CSM, însă nu asta se întâmplă și cu Secția de Procurori, care face un scut în apărarea acestora, aprobând doar 10% din rapoartele Inspecției. Lucian Netejoru a dat ca exemplu cazul Lucian Onea, fostul șef al DNA Ploiești fiind „scăpat” recent de Secția de Procurori din CSM după ce aceștia au constatat, după 2 ani, nulitatea acțiunii disciplinare formulată de Inspecția Judiciară împotriva lui Onea.

În ceea ce privește controlul parchetelor, Netejoru spune că înaintea controlului făcut de Inspecție la DNA și Parchetul General, acestea nu fuseseră controlate de 10 -12 ani, că neregulile procurorilor erau prescrise, iar în cazul erorilor judiciare, Netejoru arată în 2020 a susținut că a făcut doar 4 rapoarte către Ministerul de Finanțe, însă ministerul consideră că verificările Inspecției sunt doar consultative.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE