- Nicușor Dan a trimis o cerere Curții de Apel București pe subiectul suspendării PUZ-urilor.
- Primarul solicită instanței „ajutor instituțional”.
- Avocat: Nu poți interpela o instanță pe o speță anume.
- Avocat: Legalitatea deciziei se prezumă.
Marea stârpire a „golăniei din construcții” a primarului Nicușor Dan merge la Curtea de Apel. Nu într-o judecată, cum te-ai aștepta, ci printr-o interpelare a primarului. El vrea să-și acopere decizia de suspendare a PUZ-urilor în cinci sectoare și cere „ajutor instituțional” de la magistrați. Nu știe ce să facă cu certificatele de urbanism depuse anterior suspendării PUZ-urilor.
Avocatul Codrin Țărălungă spune că așa ceva nu este posibil: „Legalitatea deciziei se prezumă și, în cazul în care cineva o contestă, se merge la judecată. Nu se fac interpelări către o instanță de judecată”.
După votul din Consiliul General, primarul își făcea un titlu de glorie „Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Într-o capitală sufocată de poluare urmau să dispară sute de hectare de spații verzi. Este un semnal pentru toți investitorii de bună-credință”, a declarat Nicușor Dan.
Avocat: „Curtea de Apel nu se poate pronunța, așa, asupra unei situații ipotetice”
Absurdul situației nu ține doar de faptul că primaria a emis o decizie și apoi se întreabă de legalitatea ei. Prin cererea adresată Curții de Apel, Nicușor Dan cere instanței să acorde consultanță juridică unei instituții din administrația publică.
„Curtea de Apel nu se poate pronunța, așa, asupra unei situații ipotetice. Întâi emiți, după care te gândești dacă e sau nu legal, sau și mai grav cum e în cazul lui, după ce-l suspenzi. Intenția domniei sale asta a fost, să obțină o interpretare din partea unei instituții jurisdicționale fără a urma calea firească”, a adăugat avocatul Codrin Țărălungă.
Îți aduc aminte că Primaria Capitalei a decis, în urmă cu trei săptămâni, suspendarea PUZ-urilor pentru 12 luni. Dezvoltatorii în construcții estimează pierderi de 3 milioane de euro în urma acestei hotărâri.