• Lidera Reuniunii Naționale, Marine Le Pen, are în total 6 proceduri judiciare cărora trebuie să le facă față.
  • Ancheta vizează neregularități în conturile ei de campanie pentru alegerile din 2022.
  • Procesul privind deturnarea de fonduri europene ajunge în septembrie în faza de judecată.

Campania prezidențială a lui Marine Le Pen din 2022 este ținta unei anchete din cauza suspiciunilor de finanțare ilegală, după un raport al Comisiei Naționale pentru Conturile Campaniei și Finanțarea Politică, a anunțat procuratura din Paris. Este al 6-lea proces căruia îi face față candidata favorită la alegerile prezidențiale din 2027.

De ce este acuzată Marine Le Pen?

Campania prezidențială din 2022 a lui Marine Le Pen face obiectul unei investigații privind suspiciunile de finanțare ilegală în urma unui raport al Comisiei Naționale pentru Conturile Campaniei și Finanțarea Politică (CNCCFP).

În urma unei cercetări prealabile, pe 2 iulie a fost deschisă o anchetă judiciară pentru împrumut de la o persoană juridică către un candidat în campania electorală, acceptarea de către un candidat în campanie a unui împrumut de la o persoană juridică, deturnare de bunuri de către persoane care exercită o activitate publică, înșelăciune săvârșită în detrimentul unei persoane publice, fals și uz de fals, a detaliat urmărirea penală.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Instituția responsabilă cu controlul regularității cheltuielilor candidaților, care sunt plafonate și o parte din care este rambursată de stat, a trimis un raport la Parchetul din Paris în 2023. Nu s-au oferit detalii despre natura suspiciunilor. Ceea ce se știe este că i se impută cheltuieli de peste 300.000 de euro pentru 12 autocare închiriate în cadrul campaniei, utilizarea acestui tip de afișaj fiind considerată o cheltuială neregulată.

Nu este singurul proces căruia va trebui să îi facă față?

Începe să devină o obișnuință pentru că Marine Le Pen are în spinare nu mai puțin de 6 proceduri. Una dintre aceastea ajunge în septembrie în faza de judecată. Este un proces pentru delapidare de fonduri europene legate de remunerarea asistenților europarlamentarilor între 2004 și 2016.

Le Pen este bănuită că a instituit, în această perioadă, un sistem de remunerare de către Uniunea Europeană pentru asistenții europarlamentarilor care, în realitate, lucrau pentru partid. Marine Le Pen, care a negat întotdeauna aceste acuzații, este vizată pentru deturnare de fonduri publice și complicitate.

De asemenea, în iunie, Curtea de Casație a validat definitiv condamnarea RN în cazul truselor de campanie, folosite de candidații frontiști la alegerile legislative din 2012 și rambursate de stat.

Un alt proces o vizează, pe ea și pe tatăl ei Jean-Marie Le Pen, pentru evaziune fiscală privind proprietățile lor imobiliare care au fost subevaluate în declarațiile de impozit.

Citește și