• Sindicaliştii din sănătate cer imunitate pentru cei din sistemul sanitar 
  • Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor spune că suspendarea malpraxisului încalcă drepturile pacienţilor şi Constituţia 
  • Mircea Timofte, reprezentantul asistenţilor şi moaşelor reaminteşte că legea apără pacientul 
  • Premierul spune că nu are competenţă în domeniu 

Vor să nu răspundă pentru faptele lor. De data asta nu este vorba despre imunitatea parlamentarilor, ci despre cei din sistemul sanitar. Federaţia Solidaritatea Sanitară din România cere suspendarea malpraxisului şi introducerea imunităţii pentru cadrele medicale în timpul pandemiei.

Pe scurt,  vor să nu aibă nicio vină dacă se întâmplă ceva.  Sindicaliştii spun că din cauza noului virus, o parte din cei care lucrează în sistem şi-au schimbat locurile de muncă, mutându-se în zone în care nu sunt specializaţi. Invocă şi incertitudinile privind tratamentul şi îngrijirea pacienţilor infectaţi, dar şi faptul că le este limitată capacitatea de diagnostic a tuturor bolnavilor. 

Daniel Coriu, preşedintele  Colegiului Medicilor din România spune că această suspendare nu este posibilă şi că ar încălca drepturile pacienţilor. L-am întrebat şi dacă solicitarea ar fi fost făcută ca să acopere eventuale greşeli care s-ar face şi cred crede că nu e cazul de aşa ceva.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor: ”O suspendare a malpraxisului pe întreaga perioadă a pandemiei, pentru toţi profesioniştii din sănătate nu ştiu dacă este posibilă. În primul rând încalcă legea drepturilor pacientului şi Constituţia, până la urmă. Nu ştiu dacă acest lucru va fi bine primit în societatea românească Nu cred că e vorba de greşeli în sistemul sanitar la acest moment, nu este nevoie să fie acoperite greşeli, nu văd ca acesta să fie un obiectiv. Imunitatea totală a profesioniştilor în sănătate nu cred că este posibil şi încalcă actul medical, încalcă nişte reguli de bază ale relaţiei medic pacient.”

Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali se întreabă cum va mai fi protejat pacientul român, dacă cei din sistemul sanitar ar avea imunitate. Solicitarea a fost transmisă către Guvern, Ministerul Sănătăţii şi Parlament.

Mircea Timofte, preşedinte OAMGR: „Personalul medical lucrează într-adevăr, sub presiune, sub o presiune extraordinară şi trebuie apărat, dar nu prin astfel de lucruri. Cred că nu este posibil, pentru că sunt legi care apără publicul, pacienţii. Mi se pare o idee nepotrivită, nu o înţeleg și nu cred că este nici posibil, de fapt pentru că legea apără sănătătatea publicului. Imunitate înseamnă că dacă săvârşeşti o faptă penală, şi din păcate am avut situaţii, nu răspunzi în faţa nimănui, ori atunci publicul cum mai este apărat şi protejat, pacienţii cum mai sunt protejaţi?”

Legea 95/ 2006  spune că: „Malpraxisul este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civila a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.”  

Ludovic Orban, premierul României: „Nu am competenţa să mă pronunţ privitor la această solicitare. Asta e o chestiune care ţine de evaluarea specialiştilor din domeniul sănătăţii. Nu pot să îmi dau cu părerea pe un subiect pe care nu îl stăpânesc. ”