- Meta și Samasource Kenya sunt acuzate de provocarea traumelor psihice severe moderatorilor de conținut.
- Dr. Ian Kanyanya a diagnosticat 81% dintre moderatorii evaluați cu PTSD sever.
- Moderatorii din Kenya au fost expuși zilnic la conținut extrem de grafic, incluzând crime și abuzuri sexuale.
- Un fost moderator a descris coșmaruri frecvente și flashback-uri cauzate de conținutul grafic vizionat.
Militanții au acuzat Meta, societatea mamă a Facebook, că a provocat „posibile traume pe viață” sutelor de moderatori de conținut din Kenya, după ce peste 140 au fost diagnosticați cu PTSD și alte afecțiuni psihice, conform CNN.
Advertisment
PTSD sever pentru majoritatea moderatorilor
Diagnosticele au fost făcute de Dr. Ian Kanyanya, șeful serviciilor de sănătate mintală de la spitalul național Kenyatta din capitala Kenyei, Nairobi, și au fost depuse la tribunalul pentru ocuparea forței de muncă și relațiile de muncă din oraș la 4 decembrie.
Rapoartele medicale au fost depuse la instanță de firma juridică Nzili and Sumbi Associates, ca parte a unui proces în curs de desfășurare împotriva Meta și Samasource Kenya. Cunoscută acum sub numele de Sama, compania de externalizare a fost contractată pentru a revizui conținutul pentru gigantul tehnologic.
Recomandări
Moderatorii de conținut ajută companiile de tehnologie să elimine conținutul deranjant de pe platformele lor și sunt gestionați în mod obișnuit de firme terțe, adesea în țările în curs de dezvoltare. De ani de zile, criticii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care această muncă îl poate avea asupra bunăstării mentale a moderatorilor.
Meta a refuzat să comenteze rapoartele medicale din cauza litigiului în curs, dar a declarat că ia în serios sprijinul moderatorilor, iar contractele sale cu firmele terțe stabilesc așteptările privind consilierea, formarea și plata echitabilă.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că moderatorii pot personaliza „instrumentul de revizuire a conținutului”, astfel încât, de exemplu, conținutul grafic să apară neclar sau în alb și negru.
Ce nu se vede pe Facebook… văd moderatorii
Dr. Kanyanya a declarat că moderatorii pe care i-a evaluat s-au confruntat zilnic cu „conținuturi extrem de grafice, care includeau videoclipuri cu crime îngrozitoare, automutilare, sinucideri, tentative de sinucidere, violență sexuală, conținut sexual explicit, abuz fizic și sexual asupra copiilor, acțiuni violente îngrozitoare, pentru a numi doar câteva”.
Potrivit lui Kanyanya, dintre cei 144 de moderatori de conținut care s-au oferit voluntar să fie supuși unor evaluări psihologice – din cei 185 implicați în acțiunea în justiție – 81% au fost clasificați ca suferind de PTSD „sever”.
Moderatorii implicați în cererea legală au lucrat pentru Samasource Kenya între 2019 și 2023, arată documentele judiciare.
Acțiunea colectivă a pornit de la un proces anterior lansat în 2022 de un fost moderator Facebook, care a susținut că angajatul a fost concediat ilegal de Samasource Kenya după ce a organizat proteste împotriva condițiilor de muncă inechitabile, potrivit organizației non-profit britanice Foxglove, care sprijină cazul.
Anul trecut, toți cei 260 de moderatori de conținut care lucrau la centrul de moderare al Samasource Kenya din Nairobi au fost concediați, „pedepsiți” pentru că și-au exprimat îngrijorarea cu privire la salariul și condițiile de muncă, a declarat Foxglove.
Postările din întuneric
Într-un dosar medical văzut de CNN, un moderator de conținut a descris trezirea în transpirații reci din cauza coșmarurilor frecvente legate de conținutul grafic pe care îl revizuiau în timpul serviciului. Aceștia au adăugat că acest lucru a dus la apariția frecventă a unor căderi nervoase, flashback-uri foarte reale și paranoia.
Un alt fost moderator de conținut a declarat că a dezvoltat o „frică de a vedea modele punctate” – cunoscută sub numele de tripofobie – după ce a văzut o imagine cu viermi ieșind dintr-o mână umană în descompunere.
Martha Dark, co-director executiv al Foxglove, a declarat că „moderarea Facebook este o muncă periculoasă, chiar mortală, care provoacă PTSD de-a lungul vieții aproape tuturor celor care o moderează”.
„În Kenya, a traumatizat 100% din sutele de foști moderatori testați pentru PTSD… Facebook este responsabil pentru trauma potențial pe viață a sute de oameni, de obicei tineri care abia și-au terminat studiile”, a spus ea într-o declarație oferită vineri CNN.
Dark consideră că, dacă aceste diagnostice ar fi fost făcute în orice altă industrie, persoanele responsabile ar fi fost „forțate să demisioneze și să facă față consecințelor legale pentru încălcarea în masă a drepturilor oamenilor”.
Citește și
- Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat propunerile liberalilor pentru poziţiile din viitorul Guvern
- Senatorii şi deputaţii sunt convocaţi luni dimineaţă pentru a alege preşedinţii celor două Camere
- Fontana di Trevi se redeschide după mai multe săptămâni de curățenie și trece printr-o fază de testare pentru a restricționa turiștii
Partenerii noștri