Mii de artiști au semnat o petiție prin care cer reglementări pentru Inteligența Artificială. Tiberius Zavelea: „Trebuie să ne învățăm drepturile și să ne cunoaștem valoarea”

Inteligența Artificială provocoacă reacții dure din partea comunității artistice. Peste 11.500 de artiști, inclusiv muzicieni precum Thom Yorke de la Radiohead și Bjorn Ulvaeus de la ABBA, au semnat o petiție în care denunță folosirea ilegală a creațiilor lor pentru antrenarea A.I.-ului. Inițiatorul este Ed Newton-Rex, fost angajat în industria A.I., care denunță un sistem „dezumanizant” pentru creatori. Actorii Julianne Moore și Kevin Bacon sunt, de asemenea, printre cei care și-au exprimat îngrijorarea. Semnatarii solicită reglementări urgente pentru a proteja drepturile de autor și pentru a preveni furtul intelectual.

Ce poate face artistul și A.I.-ul nu o să reușească?

„În primul rând, o diferență o face dibacitatea cu care noi ne putem scoate din accidentele de pe scenă, care pot fi comice. Modul în care noi lucrăm cu cei din jurul nostru. Dacă Inteligența Artificială este programată să lucreze într-un anumit mod și să nu se abată de la calea sa, în teatru acest lucru creează viață și oferă emoție”, a declarat Tiberius Zavelea, actor, pentru Aleph News.

Ce măsuri legale ar trebui adoptate pentru a proteja drepturile artiștilor?

„Din păcate, în facultate nu avem un curs care să ne spună cum să ne protejăm drepturile sau cum să luptăm pentru ele. Ar trebui să ne învățăm drepturile, să știm să le negociem și să ne cunoaștem valoarea”, a adăugat acesta.

Exit mobile version