- Cazul unui soldat care a atacat o femeie la întâmplare pe stradă și nu a fost tras la răspundere a provocat proteste în toată Irlanda.
- Mii de oameni au mărșăluit sâmbătă la Cork, Dublin, Galway și Limerick pentru a-și arăta solidaritatea cu Natasha O’Brien.
- Grupurile pentru drepturile femeilor au organizat proteste cu pancarte pe care scria „nu mai mult” și au cerut modificări legislative radicale.
Cazul unui soldat care a atacat o femeie la întâmplare pe stradă și nu a fost tras la răspundere a provocat proteste în toată Irlanda . Mii de oameni au mărșăluit sâmbătă la Cork, Dublin, Galway și Limerick pentru a-și arăta solidaritatea cu Natasha O’Brien, în vârstă de 24 de ani, care a devenit un simbol al gestionării de către sistemul juridic a violenței bazate pe gen, scrie The Guardian.
„Am ales să vorbesc pentru că nu îmi puteam imagina impactul asupra altor victime. E de ajuns. Acesta este momentul să se termine”, a spus O’Brien la miting-ul din Limerick.
La începutul acestei săptămâni, O’Brien s-a declarat împotriva pedepsei care i-a permis atacatorului ei, Cathal Crotty, în vârstă de 22 de ani, să evite închisoarea și a spus că procesul judiciar a provocat noi traume. Un ministru al guvernului a numit cazul un „moment decisiv”, iar activiștii au cerut o reformă legală.
Crotty a bătut-o inconștient pe O’Brien în centrul orașului Limerick pe 29 mai 2022, după ce i-a cerut să nu mai strige insulte homofobe către trecători.
Soldatul armatei, care nu era de serviciu și băuse, a prins-o pe O’Brien de păr, a trântit-o la pământ și a lovit-o de cel puțin șase ori, provocându-i umflături, vânătăi și comoție cerebrală. Câteva ore mai târziu, el s-a lăudat prietenilor prin Snapchat: „Doi pentru a o lăsa jos, doi pentru a o scoate afară”.
Crotty a susținut inițial că victima a instigat la violență, dar și-a recunoscut vinovăția după ce imaginile CCTV au arătat că nu a fost provocată. O’Brien se îndrepa spre casă după ce lucrase la un pub. Ea nu-l cunoștea pe Crotty.
O’Brien a spus tribunalului penal din circuitul Limerick că atacul a lăsat-o să se simtă ca „un sac de box” și că ultimul ei gând conștient a fost „el nu se oprește, o să mor”.
Ea a suferit simptome persistente de comoție cerebrală și un sentiment de teamă și izolare, ceea ce a dus la un comportament autodistructiv și la pierderea locului de muncă, a spus ea. „Am devenit amorțită și detașată de realitate, trăind într-o perpetuă teamă de a-l vedea din nou.”
Judecătorul Tom O’Donnell i-a dat lui Crotty o pedeapsă de trei ani cu suspendare completă și l-a obligat să plătească despăgubiri de 3.000 de euro. El a calificat atacul îngrozitor, laș și vicios, dar a ținut cont de pledoaria de vinovăție a lui Crotty, lipsa condamnărilor anterioare și sfârșitul carierei sale în armată dacă i s-ar fi aplicat o pedeapsă mai aspră.
Procurorii pot face apel împotriva sentinței. Forțele de apărare au declarat că au început proceduri interne. O’Brien a declarat presei că sentința reflectă un sistem defect, deoarece alte cazuri de agresiune au dus, de asemenea, la pedepse inofensive, care au descurajat victimele să caute dreptate.
Taoiseach, Simon Harris, a lăudat-o pe O’Brien și a spus că astfel de atacuri sunt inacceptabile, adăugând: „Trăim într-o țară în care există încă o epidemie de violență bazată pe gen”.
Malcolm Noonan a declarat pentru RTE că a fost un „moment decisiv”. Ministrul justiției, Helen McEntee, a spus că o lege în curs va însemna că o persoană care furnizează o informație de acest gen trebuie să fie dispusă să fie interogată în cazuri de violență domestică sau sexuală și violență împotriva femeilor.
Grupurile pentru drepturile femeilor au organizat proteste cu pancarte pe care scria „nu mai mult” și au cerut modificări legislative radicale. „Cariera unui soldat violent nu este mai importantă decât siguranța femeilor”, a spus grupul Rosa. „Sistemul nostru de justiție este de partea agresorilor violenți în fiecare zi a săptămânii.”