Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, vineri dimineaţa, că a asemnat şi a trimis la Guvern proiectul care prevede desfiinţarea SIIJ, în ciuda avizului negativ dat de CSM.

În această dimineaţă, am semnat şi am trimis către Guvernul României propunerea de proiect pentru desfiinţarea SIIJ. După cum ştiţi, ieri a fost o şedinţă în cadrul CSM, o şedinţă lungă, în care s-a dezbătut acest proiect, s-a dat un aviz negativ. Vreau să fac precizarea că avizul este consultativ şi am decis, în urma analizării tuturor argumentelor să trimit mai departe acest proiect”, a spus Stelian Ion.

Acesta a precizat că „desfiinţarea acestei secţii înseamnă „o normalizare, o promisiune pe care am făcut-o, un punct clar în programul de guvernare”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Pentru mine, avizul negativ din partea CSM reprezintă o dezamăgire. Nu am fost nicoodată obtuz la ideea de garanţie şi de întărire a independenţei magistraţilor, dimprotrivă am avut în analiză anumite variante. Ele nu s-au contretuzat pentru că nu s-a găsit o formulă constituţională pentru a le promomova, În acelaşi timp, din partea membrilor CSM nu au venit propuneri concrete, altele decât unele pe care le-am eliminat din textul iniţial, acele imunităţi suplimentare, cu care nu am fost şi nu voi fi niciodată de acord”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Stelian Ion a criticat activitatea de până acum a SIIJ.

Aşa cum există acum, e foarte clar că magistraţii ajung să nu mai răspundă în faţa legii, mă refer la cei care încalcă legea, pentru că este un organ absolut ineficient, a fost creat şi conceput ca o structură centrală, fără structuri teritoriale, nu se poate ocupa de toate problemele din toate instanţelor şi parchetele din ţară şi are în lucru în prezent aproximativ 6.000 de dosare. Este relevant că în decursul acestor ani a avut o medie de de trimiteri în judecată de două rechizitorii pe an, ceea ce statistic vorbind este foarte puţin, niciun rechizitoriu pentru fapte de corupţie”, a precizat ministrul Justiției.

Stelian Ion a spus că de la înfiinţarea secţiei şi până acum au fost cheltuite 17 milioane de lei, „cu rezultate foarte slabe”.

Ministrul Justiţiei a anunţat că proiectul de desfiinţare a SIIJ va merge la Guvern, „sper că se va adopta, va merge în Parlament şi acolo se va da un vot”.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat joi aviz negativ proiectului care prevede desfiinţarea Secţiei pentru Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).

Sorina Matei: „Miza este controlul asupra magistraților, vorbim de judecători și procurori. Este important ce s-a întamplat ieri în CSM, nu degeaba a durat ședința 7 ore. S-a spus tot ce se putea spune despre această supraveghere de 4 ani și 7 luni. În aceste 7 ore s-a adâncit această schismă între judecători și procurori. Judecătorii au reproșat modul cum au ținut sub supraveghere magistratura. Dacă se desființează SIIJ, competența trece din nou la DNA. Și nimeni nu vrea să se mai întâmple ce s-a întâmplat între 2014 și 2018.”