• Șoferii vor putea primi interdicția de a mai conduce pe drumurile țării
  • Interdicția ar urma să le fie aplicată celor ce dețin permis auto străin și au primit condamnări penale

Ample modificări ale Codului rutier sunt incluse în proiectul de OUG lansat de MAI în dezbatere publică, iar una dintre prevederi stabilește că polițiștii îi vor putea sancționa pe șoferii care încalcă legislația și prin interzicerea de a mai șofa, timp de un an, pe drumurile publice din țară.

Concret, interdicția ar urma să le fie aplicată celor ce dețin permis auto obținut în străinătate și au primit condamnări penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României.

Același proiect de act normativ introduce o nouă limită de viteză pentru depășirea căreia șoferii vor risca suspendarea permisului pentru patru luni.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Concret, dacă vor depăși cu peste 70 km/h limita de viteză aferentă sectorului de drum pe care circulă, conducătorii auto vor rămâne fără permis 120 de zile și vor primi o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte amendă).

La acest moment, Codul rutier stabilește aceeași amendă pentru depășirea cu peste 50 de km/h a vitezei maxime admise pe un drum, dar perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul este ceva mai mică, de 90 de zile.

În plus, amenzile rutiere ar putea fi și mai mari de la 1 ianuarie, în cazul în care Guvernul condus acum de Nicolae Ciucă nu va plafona prin OUG, punctul de amendă. Din 2022, salariul minim brut va fi de 2.550 de lei, iar un punct amendă reprezintă 10% din valoarea acestuia, ceea ce ar însemna 255 de lei. Totuși, din 2017, valoarea punctului de amendă e plafonată la 145 de lei, măsura fiind luată, an de an, prin ordonanță de urgență.