• După ce atunci când era politician a cerut oficial anchete parlamentare împotriva rivalului său politic, Daniel Lipšic, procurorul special al Slovaciei, își anchetează acum chiar opozantul politic, pe omul de afaceri, Miroslav Výboh, procurorul având la activ o condamnare penală pentru omor din culpă.
  • În cazul Miroslav Výboh, acuzațiile procurorului special al Slovaciei se bazează pe declarațiile a 2 martori denunțători care conțin informații contradictorii și neconcordanțe.
  • În Bratislava, judecătorii slovaci și avocatul Richard Donoghue, fost procuror general adjunct al SUA, l-au acuzat pe procurorul special al Slovaciei că folosește „fabrici de martori” pentru denunțuri și că utilizează excesiv această metodă în cercetarea penală.

În Slovacia, în august 2021, antreprenorul slovac Miroslav Výboh, descris de presă ca un prieten apropiat al fostului prim-ministru, Robert Fico, a fost pus sub acuzare în așa numitul „dosar Mýtnik 3”.

Procurorii slovaci îl acuză pe omul de afaceri de o presupusă direcționare a sumei de 150 000 EUR (aproximativ 169 448 USD), de la antreprenorul slovac Michal Suchoba către un secretarul de stat al Ministerului de Finanțe, Peter Pellegrini. Totul s-ar fi petrecut în 2014, pentru a frauda contracte guvernamentale în domeniul IT, susțin procurorii.

Numai că o analiză a dezvăluirilor presa slovacă ridică semne de întrebare serioase cu privire la acuzațiile aduse, la modul de efectuare a anchetelor de către procurorii slovaci și cu privire la complicitățile dintre lumea politică și cea judiciară în Bratislava. Dar de aceste moduri de operare, România nu este străină, celebre fiind cazurile DNA Ploiești, DNA Oradea, DNA Brașov – care s-au finalizat cu procurori excluși din magistratură, puși sub acuzare penală sau dați afară din principala structură de luptă anticorupție din România.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Numai că în Bratislava, spre deosebire de România – politicul își dă pe față mâna cu justiția.

În Slovacia, Daniel Lipšic, procurorul special, a fost numit în funcție în 2021, fiind în trecut vicepremier, ministru al justiției și ministru de interne, fost deputat al partidului de dreapta NOVA și chiar rival politic al omului de afaceri pe care acum îl anchetează, Miroslav Výboh.

La momentul numirii sale în funcția de procuror special al Slovaciei, presa relatează că Daniel Lipšic nu avea autorizațiile de securitate necesare, nu avea experiență în urmărirea penală, ba chiar are și o condamnare pentru omor din culpă în 2017, pentru care a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare, fapt care l-a determinat să demisioneze din Parlament.

Acuzațiile pe care procurorii le aduc antreprenorului Miroslav Výboh se bazează pe denunțuri – metodele preferate ale DNA sub mandatului Laurei Codruța Koveși, dosare importante în România sfârșindu-se astfel cu achitări definitive.

În cazul Miroslav Výboh, presa slovacă relatează că speța se bazează pe „mărturiile a doi martori cooperanți”: adică fostul președinte al Administrației Financiare, František Imrecze, și omul de afaceri din domeniul IT, Michal Suchoba. Numai că și mărturiile acestora conțin informații contradictorii și inexactități, ca în cazurile DNA Ploiești.

De exemplu, Imrecze ar fi declarat anchetatorilor din Bratislava că Miroslav Výboh ar primit plăți necuvenite de la Suchoba în 2014, la biroul consulatului lui Výboh din Monaco situat în Radisson Blu Carlton Hotel, asta în timp ce omul de afaceri era consul onorific la Monaco la momentul respectiv. Numai că datele arată că biroul consular al lui omului de afaceri Miroslav Výboh nu a fost în Carlton Hotel până în 2016, iar Výboh nu a avut niciun alt birou în hotel în 2014.

O altă neconcordanță se referă la declarația lui Suchoba: omul de afaceri din zona IT, denunțător și el în același dosar, ar fi spus că Miroslav Výboh ar fi primit plățile în 2014 într-un birou al MiddleCap Group din Hotelul Carlton. Asta în ciuda faptului că omul de afaceri acuzat – Miroslav Výboh – nu a fost afiliat cu MiddleCap până la fuziunea din 2018 a lui firmei Mayfair Assets cu MiddleCap Equity Partners.

În ianuarie 2022, metodele utilizate în dosarul lui Miroslav Výboh au atras atenția și magistraților.

Astfel, judecătorul Peter Šamko, de la Tribunalul Regional din Bratislava, a criticat public modul cum a fost făcută urmărirea penală în cazul Mýtnik și în alte cazuri de corupție – pe care le-a caracterizat drept o „fabrică de martori” constrânși să furnizeze mărturii uneori dubioase împotriva altor inculpați. În perioada 2015- 2018, și DNA Ploiești – „unitatea de elită” a Laurei Codruța Koveși era numită la fel de presa din România – „fabrica de denunțuri” sau „fabrica de probe”.

Și avocatul omului de afaceri Miroslav Výboh, Richard Donoghue –  fost procuror general adjunct al SUA, care l-a investigat pe regele mexican al drogurilor, Joaquín Guzmán (cunoscut sub numele de ,,El Chapo”) – a criticat metoda utilizării excesive a denunțurilor în cercetarea penală. În mai 2022, același avocat Donoghue l-a acuzat chiar pe procurorul special Lipšic de folosire a fostului președinte al Administrației Financiare, František Imrecze, și a omului de afaceri din IT, Michal Suchoba, pentru a depune mărturie împotriva lui Výboh, pentru că aceștia ar fi mărturisit infracțiuni semnificativ mai grave decât acuzațiile cu care Výboh se confruntă.

În plus, cei doi denunțători ai omului de afaceri slovac, Miroslav Výboh – Suchoba și Imrecze- sunt suspectați de presupuse spălări de bani în legătură cu grupul de criminalitate organizată Takáčovci, conform documentelor obținute de ONG-urile anticorupție. Numai că martorii denunțători Suchoba și Imrecze nu au fost inculpați până în prezent pentru aceste presupuse fapte.

Confruntat cu metodele anchetatorilor dar și cu complicitățile politico – judiciare ale anchetatorilor din Bratislava –  omul de afaceri Miroslav Výboh a obținut în decembrie 2021, pe 10 ani, viză de rezidență din partea Guvernului Emiratelor Arabe Unite. Miroslav Výboh s-a oferit să participe la audieri prin videoconferință cu procurorii din Bratislava de la reședința sa din Dubai, însă procurorul special Lipšic ar fi refuzat cererea acestuia, ceea ce l-a determinat pe avocatul lui Výboh, Ladislav Smejkal, să declare public că acuzațiile aduse clientului său sunt ilegale.

În plus, presa slovacă arată că anchetatorul Agenției Naționale pentru Combaterea Criminalității (NAKA), Ján Čurilla, continuă să asiste la urmărirea penală a lui Výboh, în ciuda faptului că Čurilla a fost la rându-i acuzat, în 2021, de manipularea incorectă a probelor și mărturiilor într-un alt caz, iar acum este în așteptarea procesului.

Numai că la Bratislava, controversele se țin lanț în legătură cu anchetatorii anticorupție.

Presa relatează că acțiunile anterioare ale procurorului Lipšic pentru salvarea carierei juridice a actualului președinte al Tribunalului Specializat Specializat, Ján Hrubala, de la un presupus accident de conducere în stare de ebrietate în 2005, ar putea să-i confere lui Lipšic o influență nejustificată asupra judecătorului din cazul Mýtnik, Jozef Šutka, care, de asemenea face parte, alături de Hrubala, din Senatul Curții Penale Specializate 9T, format din trei judecători.

Mai mult, motivațiile investigațiilor ar putea fi generate și de prăbușirea din sondaje. Cifrele partidului de guvernământ OL’aNO s-au prăbușit la mai puțin de 10 % la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021 – chiar înainte ca acuzațiile din cazul Mýtnik să fie aduse împotriva lui Výboh și ai altor aliați din Opoziție ai fostului premier Fico .

Procurorul special Lipšic, un fost deputat al partidului NOVA – aliat cu partidului de guvernământ OL’aNO – are, de asemenea, o relație de rivalitate binecunoscută cu Robert Fico și Miroslav Výboh. Rivalitatea include și solicitarea publică de efectuare a unei anchete parlamentare privind posibilele roluri ale lui Výboh și Fico în cazul Republica Cehă și Austria în cazul plăților necuvenite din cazul vehiculelor blindate Pandur în 2015, în ciuda faptului că Fico nu a făcut niciodată obiectul unei anchete penale iar Výboh nu a fost niciodată acuzat de vreo infracțiune.

În plus, presa slovacă a relatat că procurorul special Lipšic a avut legături personale și profesionale strânse cu Ernest Valko, răposatul tată al avocatului denunțătorului Suchoba, Jana Válková, care l-a reprezentat și pe fostul ministru de finanțe Ivan Mikloš în procesul civil de lungă durată împotriva lui Fico. Aceste legături anterioare ale procurorului pot sugera și un conflict de interese între acuzare și apărătorii denunțătorului, reliefează presa. Mai mult, și avocații martorilor denunțători – Válková și Miroslav Ivanovič – au legături cu rivali politici ai lui Fico. Válková este în prezent consilier al deputatului parlamentar al partidului OL’aNO Romana Tabak iar Ivanovič este director și reprezentant legal pentru Selecta Biotech, o companie de biotehnologie cu sediul în Slovacia deținută de activistul politic anti-Fico, Filip Rázga.

În București, în perioada 2013- 2016, pe vremea mandatului Laurei Codruța Koveși la DNA, în sediile de protocol ale serviciilor de informații (SRI) aveau loc întâlniri secrete între politicienii de la putere – PSD – Victor Ponta, Vasile Dâncu, Gabriel Oprea, Liviu Dragnea – procurorii anticorupție, șefi de parchete, judecători și capi ai serviciilor secrete – ca George Maior sau Florian Coldea – dezvăluirile din presa română purtând titulatura „Sufrageria”.

Și în Slovacia s-a întâmplat același lucru, dar câțiva ani mai târziu. În Bratislava, și fostul director al Serviciului slovac de informații (SIS) Vladimír Pčolinský, chiar a depus mărturie în fața parlamentului slovac în legătură cu o presupusă întâlnire secretă a procurorului special Lipšic, care ar fi avut loc în mai 2021, și la care ar fi participat și prim-ministrul OL’aNO, Eduard Heger și președintele parlamentului partidului de dreapta SME Rodina, Boris Kollár, și în care s-ar fi discutat despre posibilitatea ca diferite anchete penale să fi fost gestionate defectuos.

Noi dezvăluiri de presă cu privire la întâlnirile secrete dar și mărturia lui Pčolinský nu arată însă și despre ce anchete penale s-ar fi discutat. Cu toate acestea, prezența lui Lipšic la o întâlnire cu politicieni ca să discute despre  investigațiile penale în curs de desfășurare ridică evident îngrijorări cu privire la judecata și politizarea cazurilor gestionate de procurorul Daniel Lipšic.

În Slovacia, cazul Miroslav Výboh urmează să se judece la sfârșitul anului 2022 sau la începutul anului 2023.