• CNCD îl lasă pe ÎPS Teodosie la judecata BOR.
  • Arhiepiscopul Tomisului nu a fost sancționat de Consiliul anti-discriminare pentru declarațiile referitoare la femei.

CNCD nu îl sancționează pe ÎPS Teodosie pentru afirmațiile sale referitoare la femei, lăsând la latitudinea BOR să decidă dacă prelatul a greșit.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat în luna mai că femeia nu este discrimnată în cadrul bisericii, pentru că ”aceasta este condiția ei” și ”ea a început păcatul”.

CNCD nu l-a sancționat însă pe Teodosie, apreciind că stă exclusiv în responsabilitatea bisericii o astfel de decizie în privința declarației înaltului prelat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Consiliul constată că, în astfel de cazuri cum este cel supus analizei în  temeiul libertăţii religioase şi a principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze şi să-şi aplice propriile regulamente atunci când, un ierarh în exprimarea libertăţii de conştiinţă şi religioasă poate aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în speţă dreptului la demnitate a femeilor. Acest drept şi această obligaţie a cultelor recunoscute de stat rezultă şi din art. 5 alin. (4) din Legea 498 din 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor: «În activitatea lor, cultele, asociaţiile religioase şi grupările religioase au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării şi să nu aducă atingere securităţii publice, ordinii, sănătăţii şi moralei publice, precum şi drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului»”, se arată într-un comunicat al CNCD.

După ce a fost reclamat la CNCD, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a spus că el, de fapt, preţuieşte femeile , iar „cei care s-au scandalizat nu cunosc textul Sfintei Scripturi. Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată”.