• O anchetă comună dezvăluite că în spatele otrăvirii lui Navalnîi se află agenți FSB
  • Navalnîi scrie pe facebook că Putin le-a dat ordinul
  • Navalnîi susține că îi cunoaște foarte bine pe agenții FSB care au vrut să-l lichideze
  • Moscova a negat orice implicare în tentativele de asasinat asupra lui Aleksei Navalnîi
  • Nicio agenție de aplicare a legii din nicio țară nu investighează otrăvirea lui Navalnîi

Bellingcat, într-o anchetă comună cu The Insider, dezvăluie că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok de un grup de opt agenți FSB, iar totul a fost pus la cale încă din 2017.

„Începând din 2017, până în august 2020, ofițerii FSB de la o unitate secretă specializată în utilizarea de substanțe otrăvitoare l-au urmărit pe Navalnîi în călătoriile lui în Rusia, au zburat împreună cu el spre mai mult de 30 de destinații, și par să fi avut cel puțin două tentative de a-l otrăvi, înainte de operațiunea de la Tomsk”, scrie Bellingcat în ancheta publicată pe 14 decembrie.

Reacția lui Navalnîi imediat după publicarea anchetei

„Știu cine a vrut să mă omoare. Știu unde locuiesc. Știu unde lucrează. Le cunosc numele reale. Știu numele lor false. Am poze cu ei. E un grup de ucigași FSB, din care fac parte medici și chimiști, care au încercat de mai multe ori să mă omoare. Această tentativă de omor nu va fi niciodată dezvăluită oficial”, scrie Navalnîi pe facebook.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Trei ofițeri FSB au călătorit de la Moscova la Novosibirsk alături de Navalnîi și apoi l-au urmat la Tomsk, a raportat Bellingcat. Cel puțin încă cinci angajați ai FSB au susținut misiunea. Unii au mers mai departe la Omsk, unde Navalnîi zăcea în comă, conectat la ventilator.