• The New York Times a dat în judecată Comisia Europeană pentru că instituția executivă nu a făcut publice mesajele text dintre președinta sa Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.
  • Ziarul se va confrunta cu avocații UE în fața celei mai înalte instanțe.
  • Cazul a fost depus la 25 ianuarie și publicat luni în registrul public al Curții Europene de Justiție.

The New York Times a dat în judecată Comisia Europeană pentru că instituția executivă nu a făcut publice mesajele text dintre președinta sa Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Ziarul se va confrunta cu avocații UE în fața celei mai înalte instanțe, argumentând că, Comisia are obligația legală de a publica mesajele, care ar putea conține informații privind achiziționarea dozelor COVID-19, în valoare de mai multe miliarde de euro.

Cazul a fost depus la 25 ianuarie și publicat luni în registrul public al Curții Europene de Justiție, însă nu sunt disponibile online informații detaliate. Două persoane familiarizate cu această chestiune au confirmat detaliile cazului pentru POLITICO.

Recomandări

CEDO DĂ ULTIMATUM
INCENDIU ÎN L.A.
MEGHAN E DEVASTATĂ
BOLIZI PE STRĂZILE DIN RO
TRUMP ÎȘI ÎNCEARCĂ NOROCUL
PERRY A LĂSAT UN MESAJ

The New York Times a refuzat să comenteze cazul. O declarație a publicației a precizat: „The Times a transmis mai multe solicitări în baza legii privind libertatea la informațiile de interes public și are un dosar pe rol. Nu putem face comentarii despre acest proces”.

Acuzația vine în urma unei investigații din 2022, în ianuarie, a Ombudsmanului European, Emily O’Reilly, care a constatat o administrare defectuoasă în încercările Comisiei Europene de a recupera mesajele text originale, în urma unei cereri de informații publice a jurnalistului Alexander Fanta de la netzpolitik.org. Ancheta Ombudsmanului a constatat că Comisia nu a cerut în mod specific biroului personal al președintelui CE să caute mesajele text.

În replică, comisarul UE pentru valori și transparență, Věra Jourová, a afirmat că este posibil ca mesajele text să fi fost șterse, din cauza „naturii lor efemere și de scurtă durată”.

Cotidianul german Bild a intentat anterior o serie de procese împotriva Comisiei, solicitând divulgarea documentelor legate de negocierile pentru cumpărarea vaccinurilor COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca. Deși mai multe dintre petițiile sale au fost respinse de instanțe, Bild – care, la fel ca POLITICO, este deținut de editorul Axel Springer – a obținut unele documente legate de negocieri, inclusiv corespondența prin e-mail începând cu iunie 2020. Cu toate acestea, nicio informație despre contactele anterioare ale lui von der Leyen cu Bourla, directorul general al Pfizer, nu a ieșit la iveală în urma litigiului intentat de Bild.