• Nicu Fălcoi: „Acestea nu sunt niște legi pe care le facem pentru un an-doi, pentru un mandat de parlamentar sau o sesiune de guvernare. Astea sunt niște legi pe care le facem pentru foarte mulți ani de zile de acum înainte”.
  • Nicu Fălcoi: „Un control foarte bun al societății civile, un control parlamentar, un control civil, în general asupra serviciilor de informații, face din aceste aceste servicii, niște servicii mai performante și mai credibile decât ar fi dacă nu ar exista acest control”.
  • Nicu Fălcoi: „În opinia mea, cred că serviciile de informații ar funcționa mai bine dacă ar fi demilitarizate. Dar asta nu este obligatoriu. În lumea civilizată, în marea majoritate a țărilor, serviciile sunt demilitarizate, dar există și servicii militarizate”.

Președintele Comisiei parlamentare de control a activității SIE, Nicu Fălcoi, afirmă că este nevoie de o nouă lege a securității naționale care să țină pasul cu timpurile pe care le trăim.

Șeful comisiei SIE susține, totodată, necesitatea unui control civil asupra serviciilor secrete pentru a le face mai credibile și mai puternice, precum și demilitarizarea acestora după modelul altor țări.

Nicu Fălcoi mai spune că lipsa unei comunicări permanente cu opinia publică despre serviciile secrete și rolul lor este motivul pentru care românii încă mai au viziunea fostei Securități și trăiesc traumele de dinainte de 1989.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Președintele Comisiei SIE anunță pentru această toamnă o dezbatere pe o temă de interes a comisiei la care să participe nu numai specialiști, ci și presa.

Nicu Fălcoi: „Știm cu toții că legile care guvernează securitatea națională sunt legi foarte vechi. Ele au fost, de-a lungul timpului, updatate, ca să spun așa, dar este nevoie de o modificare a lor, de o lege nouă a securității naționale care să fie în pas cu timpurile pe care le trăim. Este ceva firesc. Și atunci din discuțiile pe care avut cu reprezentanții diverselor partide din Parlamentul României, toți au fost de acord cu mine că ar fi nevoie de o modificare a acestor legi. Ce vreau să se înțeleagă este faptul că nu vorbim de o lege banală de modificare a unui articol dintr-o lege, este o lege foarte complexă – Legea 51. Este din 1991”.

„Au găsit soluții pentru a se adapta la noua situație

Nicu Fălcoi: „A fost afectată în toată lumea. E clar! Toate domeniile de activitate au fost afectate de această pandemie. (…) Am discutat despre această situație, despre felul cum pandemia a afectat SIE.  Da, au recunoscut…Ar fi fost absurd să nu recunoască faptul că activitatea lor a fost afectată. Dar au găsit soluții pentru a se adapta la noua situație. Până la urmă în marea majoritate a domeniilor de activitate, fiecare a trebuit să găsească soluții să se adapteze la noul context”.

„Activitatea operațională a SIE este controlată de CSAT”

Nicu Fălcoi: „De foarte multe ori, oamenii confundă rolul pe care-l are Comisia de control a SIE cu celelalte instituții care controlează activitatea SIE. Să ne înțelegem, activitatea operațională nu este controlată de Comisia de control a SIE, ci este controlată de CSAT, adică până acolo se ajunge”.

„La începutul fiecărui an, SIE trebuie să vină în fața Comisiei de control a SIE și să-și prezinte raportul de activitate”

Nicu Fălcoi: „Eu, spre exemplu, anul acesta am făcut un plan de activități la care reprezentanții SIE sunt și chemați, cu ajutorul căruia să reușim să controlăm anumite domenii din activitatea SIE. Primul și cel mai banal, ca să spunem așa, este prezentarea unui raport de activitate pe anul anterior. La începutul fiecărui an, SIE trebuie să vină în fața Comisiei de control a SIE și să-și prezinte raportul de activitate. Da, este un raport clasificat. Doar noi membrii Comisiei. Dincolo de ușa sălii de ședințe a Comisiei, nu pleacă nimic de acolo. Așa a fost gândită această Comisie, tocmai pentru a analiza și a lua niște decizii”.

Despre reforma SIE, dar și despre contopirea dintre SRI ȘI SIE

Nicu Fălcoi: „Acestea nu sunt niște legi pe care le facem pentru un an-doi, pentru un mandat de parlamentar sau o sesiune de guvernare. Astea sunt niște legi pe care le facem pentru foarte mulți ani de zile de acum înainte și la putere se vor succeda toate partidele. Ăsta este jocul democratic și trebuie să-l înțelegem. Și părerea mea este că la discuțiile acestea trebuie să participe toți actorii politici”

Bogdan Nicolae: Se va face până la urmă contopirea între SRI și SIE? Se așteaptă contopirea înaintea acestor legi?

Nicu Fălcoi: „Este o discuție, ca de altfel multe alte situații. Sunt în discuție, încă nu s-a luat o decizie pe această temă, dar sunt discuții. Sunt mai multe variante de lucru. Ideea este nu să facem într-un anumit fel, ci să facem în așa fel, încât lucrurile să funcționeze foarte bine. Ăsta este scopul oricărei reforme”.

„Un control civil supra serviciilor le face mai performante și mai credibile”

Nicu Fălcoi: „Mai e o discuție pe care eu o am, de multe ori, tot așa la nivel informal cu marea majoritate a responsabililor din zonă,  dar pe care cred eu că ar trebui s-o avem oarecum și la un nivel mai formal. Un control foarte bun al societății civile, un control parlamentar, un control civil, în general asupra serviciilor de informații, face din aceste aceste servicii, niște servicii mai performante și mai credibile decât ar fi dacă nu ar exista acest control. Le dă putere și credibilitate serviciilor.

Pentru că, atâta timp cât toată societatea civilă știe, ok avem aceste servicii pentru că avem nevoie de ele și ele lucrează într-un anumit fel, dar uite este cineva care îi controlează întotdeauna, controlul este foarte strict. Zic eu că asta le-ar da mai multă credibilitate serviciilor și toți lucrătorii din aceste servicii nu ar mai fi supuși la presiuni politice sau de altă natură și și-ar putea face treaba extraordinar de bine”.

„Cred că serviciile de informații ar funcționa mai bine dacă ar fi demilitarizate”

 Nicu Fălcoi: „În opinia mea, cred că serviciile de informații ar funcționa mai bine dacă ar fi demilitarizate. Dar asta nu este obligatoriu. În lumea civilizată, în marea majoritate a țărilor, serviciile sunt demilitarizate, dar există și servicii militarizate. În țări puternice. Cred că trebuie avută o discuție foarte serioasă și, până la urmă, nu este un scop în sine demilitarizarea serviciilor, ci noi trebuie să adoptăm varianta cea mai bună pentru ca cele două servicii de informații să dea rezultatele cele mai bune și să-și poată desfășura, activitatea în condiții optime, în interesul României, pentru că România are nevoie de două servicii foarte performante”.

„Un control mai sever asupra serviciilor le face să devină mai credibile”

Nicu Fălcoi: „Eu sunt din partea politică, eu execut control politic, dar există un control executiv al acestor servicii care vine dinspre Președinție, care vine dinspre Guvern. Eu cred că, de acolo, trebuie să vină această scalare. (…) Parlamentul ar trebui să aibă un rol un pic mai important față de cel care este acum. În același timp însă, eu cred că a fost puțin și vina Parlamentului de-a lungul anilor în toată această poveste. Pentru că, vedeți dvs. este datoria noastră de politicieni să aducem activitatea serviciilor de informații în prim-plan și în atenția societății civile și să le facem să devină mai credibile. Tocmai un control mai sever asupra lor le face să devină mai credibile”.

„Noi trăim încă cu traumele de acum 30 de ani…”

Nicu Fălcoi: „Noi avem și niște traume din trecut. Noi am moștenit viziunea despre Securitate. După 30 de ani, încă le avem. Sunt foarte multe greșeli care s-au făcut de-a lungul timpului. Dacă s-ar fi secretizat acele dosare de informații… Și lustrația… Eu vin de la Timișoara, noi suntem cu declarația de la Timișoara.

Avem traumele acestea din trecut în care marea majoritate a populației considera Securitatea ceva foarte rău, răul suprem la un moment dat în societatea românească. Atâta timp cât nu a existat o comunicare permanentă legată de servicii, de rolul serviciilor, care este rolul în stat al unui Serviciu de Informații Externe, care este rolul SIE, cu ce ajută funcționarea mai bună a statului aceste servicii. Vedeți dumneavoastră, oamenii ar trebui să știe lucrurile astea, dar nu se comunică. Necomunicându-se, noi trăim încă cu traumele de acum 30 de ani”.

„Zilele următoare pleacă scrisori către toate Comisiile de specialitate din Parlamentele partenere nouă”

Nicu Fălcoi: „Cred că mâine dimineață, pleacă scrisori de la Comisia de control SIE din România către toate Comisiile similare din Statele NATO. Asta a fost una dintre ideile cu care eu am venit pe această funcție. Le cerem, pur și simplu să avem un dialog.

Discutăm despre felul cum reușesc ei să facă controlul pe zona de intelligence și pentru că tot vorbim de ceea ce ar trebui să facem noi în viitor, în urma acestor discuții să învățăm și noi câte ceva. (…) Zilele următoare pleacă scrisori către toate Comisiile de specialitate din Parlamentele partenere nouă.

Și vreau să vă spun că m-am gândit nu numai la asta. Până acum, spre exemplu, Comisia de control SIE nu a avut nicio dezbatere publică. Uite, în toamnă mă gândesc să organizez o dezbatere  pe o anumită temă, legată bineînțeles de zona de interes a Comisiei la care să participe atât specialiști, cât și media și ceilalți parlamentari”.

„Dacă oprești un partid să-și desemneze un membru într-o anumită comisie, nu va fi deloc bine pentru democrație”

Nicu Fălcoi: „Încercarea de a interveni în desemnarea anumitor persoane în niște comisii parlamentare nu este de bun augur. Adică, dacă s-ar putea interveni din partea altor partide, de exemplu să oprești un partid să-și desemneze un membru într-o anumită comisie, nu va fi deloc bine pentru democrație. Chiar dacă acum avem de comentat la o anumită persoană sau la alta. Dar jocul democratic asta spune: că fiecare partid trebuie să-și desemneze persoana pe care o consideră mai potrivită”.