Noi modificări la Codul Rutier. Polițiștii pot da amenzi pe baza probelor audio-video/ Semnătura unui martor nu mai este necesară

O modificare a Codului Rutier pe care o aștepți de multă vreme va fi în sfârșit aplicată. Fapta care a fost înregistrată cu mijloace-audio video devine probă chiar dacă nu a fost înregistrată cu mijloace omologate de anchetă, ci cu telefonul tău. Amenzile pot fi date pe baza acestor dovezi, iar semnătura unui martor nu mai este necesară.

Printre noile reglementări se regăsesc și cele privind testarea pentru alcool și substanțe psihoactive:

Indicatoare noi

Prin proiectul adoptat se introduce un nou indicator de avertizare în privința păstrării distanței față de vehiculul din față, precum și a unui marcaj cu același scop.

Indicatoarele și marcajele vor fi aplicate pe drumurile expres și autostrăzi, precizează MAI.

Măsuri pentru folosirea mijloacelor video

Alte reglementări

Examinarea medicală se realizează în scopul certificării aptitudinilor fizice și mintale ale unei persoane necesare conducerii unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, iar evaluarea psihologică în scopul certificării capacităților psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

De asemenea, sunt stabilite condiții clare în care poliția rutieră, după înștiințarea cadrelor medicale, poate retrage în vederea suspendării permisul de conducere în cazul în care evaluarea medicală și psihologică nu este efectuată, conform legii, sau rezultatul indică faptul că persoana examinată nu este aptă pentru a conduce pe drumurile publice.

Poliția rutieră poate dispune relocarea vehiculelor staționate regulamentar atunci când această măsură este necesară pentru a permite:

– executarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes național sau local;

– intervenția serviciilor de urgență în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre;

– instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.

Poliția rutieră poate dispune relocarea vehiculelor din oficiu ori la solicitarea administrației publice locale, administratorului drumului public sau a instituțiilor care realizează intervenția. Relocarea se poate dispune numai dacă, în prealabil, au fost realizate măsuri de informare publică cu privire la necesitatea eliberării spațiului cu destinația de parcare, adecvate situației de fapt.

Exit mobile version