• Un tribunal din El Salvador a încarcerat, luni, o femeie pentru 30 de ani, pentru că și-a ucis fiica nenăscută, deși aceasta suferea de ceea ce ea a declarat că era o urgență obstetricală.
  • Grupul Cetățenilor pentru Decriminalizarea Avortului a declarat luni că femeia în vârstă de 28 de ani a suferit o urgență de sănătate în timp ce era însărcinată în 2019.
  • Avocații femeii au declarat într-un comunicat că vor face apel împotriva deciziei.

Un tribunal din El Salvador a încarcerat, luni, o femeie pentru 30 de ani, pentru că și-a ucis fiica nenăscută, deși aceasta suferea de ceea ce ea a declarat că era o urgență obstetricală, a anunțat o organizație dedicată dezincriminării avortului, potrivit Reuters.

Grupul Cetățenilor pentru Decriminalizarea Avortului a declarat luni că femeia în vârstă de 28 de ani, identificată de instanță doar ca „Esme”, a suferit o urgență de sănătate în timp ce era însărcinată în 2019. Astfel, aceasta a cerut asistență la un spital local. Ea a fost însă ulterior condamnată pentru omucidere și a primit sentința lungă după ce a executat doi ani de detenție preventivă, potrivit grupului.

(Hotărârea) este o lovitură dură pentru drumul de depășire a criminalizării urgențelor obstetricale care, așa cum a subliniat deja Curtea Interamericană a Drepturilor Omului, trebuie tratate ca probleme de sănătate publică”, a declarat președinta grupului, Morena Herrera, într-un comunicat.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Avocații femeii au declarat într-un comunicat că vor face apel împotriva deciziei și au precizat că aceasta este prima condamnare de acest fel sub administrația președintelui Nayib Bukele.

Nici biroul procurorului general salvadorian, nici biroul de comunicare al autorității judiciare din țară nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

În ultimii 20 de ani, El Salvador, care a interzis avortul în orice circumstanțe, inclusiv în caz de viol și atunci când sănătatea femeii este în pericol, a urmărit penal aproximativ 181 de femei care au suferit urgențe obstetricale, potrivit grupului pentru dreptul la avort.

Curtea Interamericană a Drepturilor Omului a decis în noiembrie că El Salvador a încălcat drepturile unei femei identificate ca Manuela, care a fost trimisă la închisoare pentru încălcarea legilor privind avortul și a murit în timp ce își ispășea pedeapsa de 30 de ani.