• O femeie de 60 de ani născută în România i-a uimit pe anchetatori după ce a făcut un jaf în valoare de peste 4,2 milioane de lire sterline.
  • Ea este judecată în Marea Britanie după ce a înlocuit diamantele cu pietricele, folosind metoda „prestidigitației”, relatează BBC.

Lulu Lakatos, în vârstă de 60 de ani, a pretins că este gemologistă atunci când a intrat în magazinul de bijuterii de lux Boodles din centrul Londrei.

Ea a evaluat șapte diamante înainte de a le pune înapoi în pungă, potrivit instanței. Însă, atunci când reprezentanții au deschis punga, au observat că înăuntru sunt pietricele.

„Diamantele fuseseră furate de către acuzată prin prestidigitație. Conspirația în care se presupune că ea a jucat un rol integral și central a fost una de cea mai mare sofisticare, planificare, risc și recompensă posibile”, a declarat procurorul Philip Stott.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Lulu Lakatos, care s-a născut în România, dar a trăit în Franța, neagă acuzațiile.

Furtul ar fi avut loc în februarie 2016. Totul a început când președintele Boodles, Nicholas Wainwright, s-a întâlnit cu un bărbat pe numele „Simon Glas”, care a spus că era interesat să cumpere diamante de mare valoare ca investiție.

Cei doi s-au întâlnit în Monaco în luna următoare, unde Nicholas Wainwright a fost prezentat partenerului de afaceri al lui „Simon Glas”, un bărbat rus pe nume „Alexander”, iar vânzarea a șapte diamante de mare valoare a fost convenită după alte discuții.

Pietrele prețioase, în valoare totală de 4,2 milioane de lire sterline, includeau un diamant în formă de inimă de 20 de carate, evaluat la peste 2,2 milioane de lire sterline și un diamant roz în formă de pară de trei carate, în valoare de 1,1 milioane de lire sterline.

Un evaluator de pietre prețioase, „Anna”, însărcinat de cumpărători, urma să examineze pietrele înainte ca acestea să fie puse într-o pungă încuiată și să fie păstrate de Boodles până când bijutierii vor primi banii.

Se presupune că Lula Lakatos era femeia care se dădea drept „Anna”, care a fost escortată în sala de ședințe de la subsolul bijutierilor, în data de 10 martie, de către președintele Boodles și de gemologul firmei, Emma Barton.

Procurorul Philip Stott a declarat că Lula Lakatos a pretins să examineze și să cântărească fiecare dintre cele șapte diamante înainte de a le împacheta individual în hârtie de țesut pretăiată și de a le plasa în cutii opace.

„După ce examinarea a fost finalizată, cutiile au fost plasate într-o pungă cu fermoar asemănătoare unei poșete, care a fost apoi închisă cu un lacăt”, a declarat el în cadrul procesului.

Procurorul a declarat că femeia născută în România a pus geanta cu lacăt în propria geantă de mână atunci când Nicholas Wainwright a urcat la etaj.

„Se pare că a fost schimbată cu o pungă identică cu lacăt”, a mai spus procurorul.

Acesta a mai spus că, după ce a ieșit din magazin, femeia a aruncat pălăria și eșarfa și și-a schimbat hainele în toaleta unui bar, schimbând haina închisă la culoare cu una deschisă, ajutată de un alt complice.

Apoi, ea și-a folosit propriul pașaport pentru a părăsi Londra cu trenul Eurostar, a declarat instanța.

Lula Lakatos a fost arestată în Franța în baza unui mandat european de arestare în septembrie anul trecut, înainte de a fi extrădată în Marea Britanie. Procesul continuă.