• Jamaica intenționează să ceară Marii Britanii despăgubiri pentru comerțul cu sclavi.
  • Petiția ar putea solicita despăgubiri de miliarde de lire sterline.
  • Ministrul a declarat că Jamaica „speră la o justiție reparatorie sub toate formele” pentru a remedia daunele.
  • Africanii au fost forțați să lucreze pe plantațiile de trestie de zahăr și banane.
  • Se estimează că 600.000 de africani au fost trimiși să muncească pe insula din Caraibe.

Jamaica intenționează să ceară Regatului Unit despăgubiri pentru perioada în care erau vânduți sclavi din Africa în fosta colonie britanică, a declarat un oficial guvernamental, conform Daily Mail.

Țara va depune o petiție care ar putea solicita despăgubiri de miliarde de lire sterline, potrivit Oliviei Grange, ministrul jamaican al Sportului, Tineretului și Culturii. Ea a declarat că țara speră la o „justiție reparatorie sub toate formele” pentru a „repara daunele suferite de strămoșii noștri”.

Fostele colonii britanice din Caraibe au fost toate implicate în comerțul cu sclavi, dar numai Jamaica va cere despăgubiri. Această decizie vine la un deceniu după ce Comunitatea Caraibelor, o organizație regională, a stabilit în 2013 să ceară despăgubiri din partea Marii Britanii, Franței și Olandei.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

La vremea respectivă, s-a remarcat faptul că Marea Britanie a plătit 20 de milioane de lire sterline plantatorilor britanici din Caraibe, echivalentul a 200 de miliarde de lire sterline în prezent, ca despăgubiri în timpul emancipării din 1834. Nicio despăgubire nu a fost plătită vreodată descendenților victimelor sclaviei.

Jamaica a fost un centru al comerțului cu sclavi. Spaniolii, apoi britanicii, au transportat cu forța africani pentru a lucra pe plantațiile de trestie de zahăr, banane și alte culturi. Marea Britanie nu a fost singura națiune europeană care a luat parte la comerțul transatlantic cu sclavi, portughezii, spaniolii, francezii, olandezii și danezii au fost, de asemenea, implicați.

Potrivit Bibliotecii Naționale a Jamaicăi, se estimează că 600.000 de africani au fost trimiși să muncească în Jamaica. Capturată de la Spania de către britanici în 1655, Jamaica a fost colonie britanică până când a devenit independentă în 1962. Nu este clar dacă Jamaica intenționează, de asemenea, să ceară despăgubiri și din partea Spaniei.

Marea Britanie a interzis comerțul cu sclavi pe teritoriul său în 1807, dar nu a abolit oficial practica sclaviei până în 1834. Pentru a-i despăgubi pe proprietarii de sclavi, guvernul britanic a contractat un împrumut de 20 de milioane de lire sterline – o sumă foarte mare la vremea respectivă – și a terminat de achitat dobânzile aferente abia în 2015.