- O jurnalistă de origine chineză a fost condamnată la 4 ani de închisoare.
- Zhang Zhan este acuzată de autoritățile din Shangai că ar fi răspândit „informaţii răutăcioase” despre virusul care a apărut în Wuhan.
- Jurnalista se află în greva foamei
Jurnalista în vârstă de 37 de ani a fost arestată în mai, iar de atunci se află în greva foamei, scrie BBC. Avocaţii care o reprezintă spun că starea sa de sănătate se deteriorează pe zi ce trece.
Zhang Zhan este doar una din numeroşii cetăţeni chinezi care, scriind despre ce se întâmplă în provincia chineză Wuhan, s-au ciocnit de „pumnul de fier” al autorităţilor. Absenţa presei libere din China şi pedepsirea activiştilor şi jurnaliştilor nu este ceva nou în ţară.
Conform dosarului de acuzare, jurnalista ar fi călătorit către Wuhan în februarie pentru a realiza reportaje independente privind apariţia cazurilor de SARS-CoV-2, mai arată sursa citată. Live-urile făcute de către aceasta şi distribuite pe internet au atras atenţia autorităţilor chineze.
Un ONG chinez pentru apărarea drepturilor omului arată că reportajele lui Zhang acopereau inclusiv poveştile jurnaliştilor independenţi şi arestarea lor, precum şi hărţuirile la care familiile acestora erau supuse constant.
Zhang a dispărut din Wuhan pe 14 mai, arată ONG-ul. O zi mai târziu, s-a descoperit că aceasta era în arestul poliţiei în Shangai (la peste 640 km depărtare).
Jurnalista a fost acuzată în noiembrie, de distribuirea de „informaţii false prin text, video şi alte mijloace media pe platforme precum WeChat, Twitter şi YouTube”. Totodată, este acuzată că a acceptat să dea interviuri publicaţiilor media străine dar şi pentru că ar fi răspândit „informaţii răutăcioase” despre virusul care a apărut în Wuhan.
Prin urmare, a primit 4 ani de închisoare.
În arest, Zhang a început să protesteze. Face greva foamei, iar avocaţii care o vizitează spun că aceasta ar fi hrănită forţat, printr-un tub. Totodată, aceasta ar suferi de dureri de cap, ameţeală şi dureri stomacale.
„Este ţinută sub supraveghere 24 din 24, nu merge la baie neînsoţită, are coşmaruri. Se simte epuizată psihic, ca şi cum fiecare zi este un chin pentru ea”, spune avocatul jurnalistei, Zhang Keke. În consecinţă, avocatul a cerut amânarea judecării având în vedere starea de sănătate a „condamnatei”.
Nu este prima oară când jurnalista supără autorităţile. În septembrie 2019, aceasta a fost avertizată de către poliţia din Shangai şi ulterior arestată pentru că a susţinut activiştii din Hong Kong.