• În Argentina, presiunea socială și mediatică a reușit să extindă termenul de prescripție și să încurajeze mai multe victime să rupă tăcerea.
  • În urmă cu doi ani, Papa a impus obligativitatea deschiderii unei anchete canonice pentru fiecare acuzație de abuz.

În Argentina, presiunea socială și mediatică a reușit să extindă termenul de prescripție și să încurajeze mai multe victime să rupă tăcerea, scrie El Pais.

Uneori, un miros familiar sau un cântec deblochează amintirea unui abuz suferit în copilărie și reprimat. În 2019, mirosul de lemn dintr-o casă veche l-a dus pe Sergio Decuyper înapoi cu peste 30 de ani în casa bunicilor săi din Paraná, în provincia argentiniană Entre Ríos. Și-a amintit atunci că unchiul său, un preot, l-a violat când avea cinci ani. Uneori, amintirea nu a dispărut niciodată, dar este acoperită de straturi de vinovăție, care se sparg doar ascultând o altă victimă. Daniel Vera a decis să spună povestea abuzurilor la care a fost supus în adolescență când a văzut-o pe actrița Thelma Fardín povestind cum a fost violată de colegul ei de scenă Juan Darthés.

Împărtășindu-și poveștile, multe victime argentiniene au descoperit că în cadrul Bisericii Catolice exista un model de comportament similar pentru a acoperi preoții pedofili. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în majoritatea țărilor din America Latină, unde mulți reclamanți parcurg singuri tot drumul, în țara natală a Papei Francisc aceștia au început să se organizeze în urmă cu aproape un deceniu pentru a-i aduce în fața justiției prin intermediul Rețelei Supraviețuitorilor Abuzurilor Bisericii.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

În urmă cu doi ani, Papa a impus obligativitatea deschiderii unei anchete canonice pentru fiecare acuzație de abuz. Cu toate acestea, victimele argentiniene susțin că acest ordin nu este adesea respectat. Decuyper nu a primit încă niciun răspuns la plângerea pe care a depus-o la Roma în urmă cu mai bine de un an și jumătate. De asemenea, el nu a reușit să obțină dreptate în instanță, care în septembrie anul trecut a închis cazul pentru că a expirat termenul de prescripție.

Hărțuirea preoților

Cu ambele căi închise, unii au optat pentru denunțarea publică. Rețeaua supraviețuitorilor abuzurilor bisericești oferă sprijin și consiliere juridică celor care își împărtășesc experiența, dar îi încurajează și să lupte împotriva impunității preoților abuzatori. Înainte de începerea fiecărui proces, ei contactează organizațiile locale pentru a se mobiliza în fața tribunalelor în sprijinul victimelor, difuzează fotografii ale preoților acuzați de abuzuri și pun afișe în casele lor, așa cum au făcut rudele victimelor dictaturii cu represorii dinaintea lor.

În Argentina, presiunea socială și mediatică a contribuit la modificarea legilor, la accelerarea cazurilor care nu avansează și la vizibilitatea proceselor, încurajând alte victime să iasă în față și să rupă tăcerea. În 2015, în plină agitație provocată de cazul preotului Justo José Ilarraz, Congresul argentinian a aprobat prelungirea termenului de prescripție pentru această infracțiune: ceasul începe să ticăie din momentul în care victima este majoră și depune plângere, nu înainte.

Hernán Rausch, una dintre victimele lui Ilarraz, spune că și-a făcut curaj să vorbească atunci când a auzit despre arestarea preotului popular Julio César Grassi. „Grassi a fost declanșatorul pentru mine. Mama mea, care este foarte evlavioasă, îl urmărea la televizor și spunea că nu se poate ca un preot să facă aceste lucruri, imaginați-vă ce am simțit pentru că mi le-a făcut”, povestește Hernán Rausch. Grassi, șeful Fundației Felices los Niños, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru abuz sexual în 2009, într-o hotărâre istorică în urma căreia au fost depuse multe alte plângeri.

Din interiorul sau din afara acestui grup, reclamanții sunt de acord asupra unui dublu obiectiv: să obțină dreptate și să prevină ca alți copii să sufere abuzurile pe care ei nu le-au putut evita.