• Organizații de combatere a criminalității din mai multe țări, printre care UK, SUA și Irlanda, au demascat o rețea de spălare de bani din Rusia.
  • Aceștia se foloseau în principal de criptomonede. Banii reveneau hackerilor ruși, dar aveau și implicații profunde la nivelul crimei organizate din UK.
  • De asemenea, oligarhi ruși se foloseau de această rețea pentru a evita sancțiunile aplicate de țările europene.

Rezultatele unei investigații internaționale coordonată de Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate (NCA) din Marea Britanie, FBI din SUA, dar și Direcția Națională a Poliției Judiciare din Franța demaschează o rețea de spălare de bani la scară mare.

Conform The Guardian, aceasta tranzacționa criptomonede, dar și fonduri realizate în urma vânzării de droguri pentru a sponzoriza activități de spionaj rusesc și activitatea de crimă organizată din UK. De asemenea, rețeaua a fost utilizată de oligarhi ruși în scopul evitării sancțiunilor occidentale.

Ce au găsit agențiile de luptă împotriva crimei organizate

Prin operațiunea „Destabilise” au fost identificați 84 de oameni ca fiind coordonatorii acestei rețele și au fost confiscate peste 20 de milioane de lire sterline în bani cash și criptomonede. În total, se preconizează faptul că rețeaua a reușit să spele miliarde de dolari. Aceasta a fost coordonată de instituții financiare rusești denumite TGR și Smart, cea din urmă fiind condusă de Ecaterina Jdanova. Prin Smart au fost finanțate activități de spionaj rusești inclusiv în perioada 2022-2023.

Recomandări

CEDO DĂ ULTIMATUM
INCENDIU ÎN L.A.
MEGHAN E DEVASTATĂ
BOLIZI PE STRĂZILE DIN RO
TRUMP ÎȘI ÎNCEARCĂ NOROCUL
PERRY A LĂSAT UN MESAJ

Rob Jones, directorul NCA, a declarat că: „Pentru prima dată, am reușit să stabilim o legătură între elitele rusești, infractorii cibernetici bogați în criptografie și bandele de traficanți de droguri de pe străzile din Regatul Unit. Firul care le-a legat – forța combinată a Smart și TGR – a fost invizibil până acum”. La nivelul cel mai esențial, în operarea rețelei hackerii ruși produceau atacuri ransomware prin care își însușeau milioane în criptomonede. Acestea erau ulterior schimbate pentru bani cash realizați în urma comercializării ilicite a drogurilor în Marea Britanie.

Acțiunile coordonate ale agențiilor de combatere a criminalității au ca scop eradicarea rețelei însă procesul este posibil să fie unul de durată.

Citește și