Poliţiştii au confiscat, în ultima lună, peste 32 de tone de articole pirotehnice, după verificări a sute de pieţe, târguri sau centre comerciale.

Poliţia Română a început, în 23 noiembrie, acţiunea naţională „Foc de artificii”, iar până în 17 decembrie au fost controale la 322 de persoane fizice şi juridice autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice şi în zona a 761 de pieţe, târguri sau centre comerciale.

Au fost vizate şi 219 persoane fizice şi juridice neautorizate care ar fi comercializat ambulant articole pirotehnice.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

În cadrul acţiunii, au fost întocmite 229 de dosare penale, pentru constatarea a 236 de infracţiuni, fiind implicate 251 de persoane, faţă de care sunt efectuate cercetări.

Pentru alte nereguli constatate, poliţiştii au aplicat 30 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 97.600 de lei, iar, ca măsuri complementare, au fost confiscate 32.335 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4, P1 şi P2, în valoare de peste 790.000 de lei.

De asemenea, au fost retrase trei autorizaţii de funcţionare.

Activităţile desfăşurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2020 – 2021.

De exemplu, în 13 decembrie, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov – Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat, în trafic, o persoană, angajată a unei societăţi comerciale autorizate, din Timiş, care ar fi transportat aproximativ 2.000 de kilograme de articole pirotehnice, pentru care nu a putut prezenta documente de însoţire a mărfii.

Astfel, au fost descoperite 1.328 de kilograme de articole pirotehnice din categoria P1, 41,5 de kilograme din categoria F1, 322,5 de kilograme din categoria F2, 195 de kilograme din categoria F3 şi 126 de kilograme din categoria F4.

Bunurile au fost indisponibilizate şi vor fi confiscate.