- Consiliul local din Minneapolis a cerut desființarea departamentului de poliție, după moartea lui George Floyd
- Nu este primul consiliul local care recurge la acest plan, dar niciun oraș de dimenisunea lui Minneapolis nu a încercat vreodată așa ceva
- Consilierii locali din primăria oraşului Minneapolis nu au precizat nici cu ce ar înlocui departamentul de poliție desființat
După ce consilierii locali din Minneapolis au votat pentru destructurarea departamentului din oraş, Donald Trump a avut o reacție sarcastică. ”Am auzit că vor desființare a poliției. Ce înseamnă asta exact?” a întrebat ironic liderul american în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă.
Advertisment
Subiectul a fost dezbătut și la marile posturi TV de news unde s-a ridicat problema: ”Dacă intră peste mine în casă un hoț, unde sun în caz că nu mai este poliție?”
CNN a relatat despre exemplul Camden, oraș din New Jersey, de 5 ori mai mic decât Minneapolis.
Recomandări
În 2012, Camden, pe atunci considerat cel mai violent oraș american, și-a desființat întreg departamentul de poliție și l-a înlocuit… cu unul nou. Din cauza corupției extinse, cel vechi era imposibil de reformat.
La 7 ani, după ce departamentul de poliție a fost închis, criminalitatea din oraș a scăzut la jumătate.
Trebuie să știi că aproape 100 din agenții vechiului departament de poliție au fost reangajați în cel nou
Acum polițiștii din Camden dau petreceri în aer liber pentru localnici și bat la ușile acestora pentru a se prezenta. E un departamanet complet schimbat fața de cel de acum 10 ani, susține CNN.
Deși au mai existat orășele americane care și-au desființat secțiile de poliție, în majoritatea cazurilor a fost o problemă de buget și finanțare. Experimentul Camden este unic în Statele Unite.
Cu o populație de 75.000 de locuitori și o suprafață de 26,78 km², Camden avea în 2013 170 de ”piețe de droguri în aer liber”. Poliția era coruptă până la cele mai înalte funcții, polițiștii erau acuzați în zeci de procese de plantare de dovezi, acuzații fabricate și sperjur.
Condamnările a 88 de oameni au fost anulate după ce polițiștii corupți au fost expuși
Când și-au dat seama că o reformă nu poate schimba nimic, consiliul local a votat desființarea întregului departament.
Cum a fost totul posibil? Louis Cappelli, oficial local, susține că totul se datorează unei poliții orientate către comunitate, care pune accent pe parteneriat și rezolvarea problemelor, nu pe violență și pedeapsă. Forța brută, letală este ultima opțiune. Rata criminalității a scăzut cu 47% în 7 ani.
Acum polițiștii organizează grătare și proiecții de film pentru localnici. Noul departament de poliție numără 400 de agenți, 100 au fost reangajați din cel vechi. Pentru că albii sunt o minoritate în Camden, au fost angajați mai mulți polițiști de culoare care au avut grijă să le transmită rezidenților că orașul este al lor și că nu trebuie să-i lase pe criminalii și traficanții de droguri să pună stăpânire pe străzi.
Camden însă nu se aseamănă total cu Minneapolis – care are peste 400.000 de locuitori iar 63% din populație albă, cu doar 19% de culoare.
- Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
- Jordan Bardella își lansează autobiografia „Ce Que Je Cherche”. Cartea a devenit numărul unu la vânzările editurii Fayard
- STUDIU. Universul nostru nu e cel mai propice vieții. Simulările arată că Universuri cu mai multă energie întunecată ar fi mai eficiente
- Mașinile mici sunt cele mai periculoase într-un accident grav. Expert: „Foarte multe accidente se întâmplă când mașina este dusă într-un context nepotrivit”
- Cum se măsoară educația parlamentarilor lumii? România ocupă un onorabil loc 9 în clasamentul politicienilor cu studii superioare
Partenerii noștri