Orban, după decizia CCR în cazul revocării Avocatului Poporului: „Curtea condusă de Dorneanu a dat atâtea decizii care nu au treabă cu Constituţia”

Cu siguranţa va trebui să se ţină cont de decizia Curţii Constituţionale”, spune preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. Marţi, CCR dezbate sesizarea PSD cu privire la revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber.

„Cu siguranţa va trebui să ţinem cont de decizia Curţii Constituţionale, chiar dacă e o Curte Constituţională condusă de Dorneanu care a dat atâtea decizii care nu au treabă cu Constituţia”, spune Ludovic Orban.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber, este discutată, marţi, de judecătorii Curţii Constituţionale, sesizarea fiind depusă de PSD.

Social-democraii au depus la CCR, după 24 de ore de la revocarea lui Renate Weber, o sesizare de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului.

„Din analiza procedurii desfăşurate în Parlamentul României rezultă că propunerea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului nu a fost făcută de către Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, supunerea la vot a revocării fiind facută numai pe baza raportului comun al Comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamantului, respectiv Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului. Practic, constatăm faptul că cele două Comisii reunite s-au substituit Birourilor Permanente Reunite şi au propus, fără a avea această competenţă, revocarea Avocatului Poporului către plenul reunit, după cum rezultă şi din Raportul întocmit în urma şedinţei celor două Comisii: <În urma dezbaterii cererii de revocare, membrii Coomisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condiţiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului şi în şedinţa comună din 16 iunie 2021, aceştia au hotărât să adopte raportul comun pentru revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului şi să supună spre dezbatere şi adoptare Camerelor reunite ale Parlamentului, acest raport împreună cu proiectul de hotărâre aferent>”, potrivit sesizării depuse de PSD la CCR.

Social-democraţii apreciază că votul trebuia exprimat pe buletine de vot, nu prin intermediul votului deschis electronic.