• Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va publica miercuri concluziile investigației sale privind abuzurile și atrocitățile comise în ceea ce privește drepturile omului în războiul actual al Rusiei în Ucraina.
  • Investigația a fost declanșată după ce 45 de țări au invocat un mecanism rar al OSCE, și anume „Mecanismul de la Moscova”.
  • OSCE nu are autoritatea de a pedepsi legal Rusia dacă găsește dovezi de crime de război și crime împotriva umanității, dar faptele lor pot fi prezentate altor organisme care au această autoritate.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va publica miercuri concluziile investigației sale privind abuzurile și atrocitățile comise în ceea ce privește drepturile omului în războiul actual al Rusiei în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al misiunii SUA la OSCE.

Raportul este produsul unei misiuni de anchetă de câteva săptămâni condusă de trei experți aleși de Ucraina de pe o listă de experți OSCE, informează CNN.

Investigația a fost declanșată după ce 45 de țări au invocat un mecanism rar al OSCE, și anume „Mecanismul de la Moscova”. Acesta este utilizat pentru a investiga preocupările legate de drepturile omului.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

Raportul a fost împărtășit, marți, membrilor orgaizației, precum și Ucrainei săptămâna trecută, a declarat purtătorul de cuvânt. Deocamdată, însă, nu este clar care vor fi concluziile raportului.

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE, va informa presa după o reuniune specială a Consiliului Permanent care va avea loc miercuri.

Potrivit organizației, scopul misiunii de experți a fost cel de stabilire a faptelor și circumstanțelor legate de posibilele încălcări ale angajamentelor OSCE, precum și „de încălcările și abuzurile legislației internaționale privind drepturile omului și ale dreptului umanitar internațional” și de a „stabili faptele și circumstanțele unor posibile cazuri de crime de război și crime împotriva umanității, inclusiv din cauza atacurilor deliberate și nediscriminatorii împotriva civililor și a infrastructurii civile; și să colecteze, să consolideze și să analizeze aceste informații în vederea prezentării lor mecanismelor de răspundere relevante, precum și instanțelor sau tribunalelor naționale, regionale sau internaționale care au sau ar putea avea în viitor jurisdicție.”

OSCE nu are autoritatea de a pedepsi legal Rusia dacă găsește dovezi de crime de război și crime împotriva umanității, dar faptele lor pot fi prezentate altor organisme care au această autoritate.

Mecanismul de la Moscova, care a fost folosit pentru a lansa misiunea de anchetă, este un pas serios și, potrivit OSCE, a mai fost declanșat doar de nouă ori de la înființarea sa în 1991. Cel mai recent a fost folosit în 2020 pentru a investiga abuzurile privind drepturile omului în Belarus.

Rusia, Ucraina și Belarus sunt toate membre ale OSCE.