• Incendiul a provocat moartea a 242 de persoane.
  • Clubul de noapte nu avea stingătoare de incendiu care să funcționeze.
  • Proprietarii clublui au primit 19 și 22 de ani de închisoare.

O instanță braziliană a condamnat patru persoane la pedepse lungi cu închisoarea pentru moartea a 242 de persoane dintr-un club, într-un incendiu produs în timpul unei petreceri în 2013. Incendiul a început când membrii unei formații care cântau la clubul de noapte Kiss, din orașul Santa Maria, situat în sudul țării, au aprins rachete de semnalizare care au aprins focul în tavan. Majoritatea victimelor au murit prin inhalarea fumului.

Cei doi proprietari ai clubului și doi membri ai trupei au fost găsiți vinovați de crimă și tentativă de omor. O anchetă a poliției anunță că scânteile de la o rachetă de semnalizare aprinsă de formația Gurizada Fandangueira pe scenă au aprins materialul izolator din clubul de noapte care, la rândul său, a produs fumul toxic.

Localul nu era dotat cu stingătoare de incendiu

Conform constatărilor, localul nu avea stingătoare de incendiu funcționale și nu avea semnalizare de urgență corespunzătoare. Oficialii au constatat că existau doar două ieșiri de urgență. Incendiul s-a produs în timpul unei petreceri universitare, iar majoritatea victimelor erau studenți cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani. Peste 600 de persoane au fost rănite.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În cadrul procesului au fost audiate mărturiile a 14 supraviețuitori și a altor 19 martori. Procesele au fost transmise în direct la televiziune și pe alte platforme media, atrăgând atenția publicului larg. Kátia Giane Pacheco Siqueira, o fostă angajată a Kiss și una dintre supraviețuitoare, a depus o mărturie emoționantă în timp ce a descris cele 21 de zile petrecute în spital cu arsuri pe 40% din corp.

„Strigam că nu vreau să mor”, și-a amintit ea. Ea a mai spus că politica clubului de noapte a fost: „Cu cât mai mulți oameni înăuntru, cu atât mai bine”.

Elissandro Spohr și Mauro Hoffmann, proprietarii clubului de noapte, au fost condamnați la 22 și, respectiv, 19 ani de închisoare. Membrii trupei, Marcelo de Jesus dos Santos și Luciano Bonilha Leão, au primit câte 18 ani de închisoare. Cu toate acestea, cei patru au fost imediat eliberați și vor rămâne liberi în timp ce avocații lor vor face apel.

Dezastrul, unul dintre cele mai mortale incendii din Brazilia, a dus la o revizuire a reglementărilor de siguranță în cluburile de noapte și alte locuri similare din întreaga țară.