• Durov a obținut naționalitatea franceză printr-o procedură accelerată secretă.
  • FSB a încercat să obțină cheia cifrului pentru Telegram și accesul la conturile ucrainene.
  • În ultimii ani, Durov a fost la Moscova de 50 de ori și este suspect de o apropiere de Putin.

Pavel Durov, fondatorul mesageriei criptate Telegram, arestat sâmbăta trecută la sosirea sa la Paris, a fost  prezentat aseară în fața unui judecător de instrucție pentru a fi pus sub acuzare și apoi eliberat sub supraveghere judiciară. Îi revine obligația de a furniza o garanție de 5 milioane de euro, de a se prezenta la secția de poliție de două ori pe săptămână și are interdicția de a părăsi teritoriul francez.

El este acuzat că a permis să prolifereze conținut ilicit pe platforma sa – de exemplu, infracțiuni împotriva copiilor, trafic de droguri, susținerea terorismului – și că, de asemenea, nu a răspuns solicitărilor legale.

Cum este posibil ca Durov să aibă naționalitate franceză?

Durov a obținut naționalitatea franceză în 2021, beneficiind de o procedură specială. Obținerea cetățeniei franceze prin naturalizare este o procedură lungă iar cel care face cererea trebuie să fi locuit în Franța cel putin cinci ani înainte de naturalizare.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Pavel Durov deține însă un pașaport francez prin procedura „străin emerit”.

Guvernul poate acorda o derogare de la procedura obișnuită în cazul unui interes excepțional prezentat de persoana în cauză”, de exemplu „un străin francofon care contribuie prin acțiunea sa distinsă la influența Franței și prosperitatea relațiilor economice internaționale.

Durov știa că există un mandat de arestare în Franța împotriva sa

Șeful Telegram nu a putut ignora riscurile pe care și le-a asumat aterizând în Franța. Potrivit mai multor surse, acesta a fost avertizat, pe când încă se afla în zbor, că polițiștii francezi urmează să-l prindă. Arestarea sa a provocat un und de șoc la nivel mondial.

Potrivit lui Durov, Serviciile de Securitate Ruse i-au cerut să dezvăluie datele personale ale comunităților datorită cărora ucrainenii au organizat demonstrațiile în Piața Maidan din Kiev. Și din nou Moscova a fost cea care, în 2018, a vrut să blocheze Telegram.

Citește și