• Din cele 282.390 de sancțiuni date, doar 8.495 au fost anulate de judecători
  • 2.000 de lei a fost media sancțiunilor date de Poliție în 15 județe
  • Amenzile au fost mai multe decât avertismentele
  • În unele județe, Jandarmeria a dat amenzi peste venitul mediu de 3.294 de lei
  • În ciuda deciziei CCR, ANAF a trecut la punerea în executare a amenzilor

Îți mai aduci aminte de amenzile din starea de urgență? Poliția și Jandarmeria au dat românilor mai bine de 282 de mii de sancțiuni, iar 4% dintre cei amendați, adică peste 12.000, le-au contestat în instanță.

Unii au avut câștig de cauză, alții nu. Constantin Năstase a primit amendă de la Poliție pentru că nu a completat corect declarația pe propria răspundere. A fost unul dintre norocoși. De profesie avocat, s-a reprezentat singur și a câștigat.

Constantin Năstase, avocat: „Am fost amendat cu suma de 2.000 de lei. Până am avut primul termen, cred că a fost undeva prin octombrie dacă nu mă înșel, în care s-a judecat contestația, între timp a apărut și decizia CCR-ul, decizia 152, dacă nu mă înșel, care a declarat neconstituționale acele amenzi“.

Poliția a dat cele mai multe sancțiuni în Prahova, iar Jandarmeria a amendat cel mai mult în Brașov. Nu există o explicație pentru asta. Așa cum nu se știe nici de ce Poliția a strâns cei mai mulți bani din Dolj,

Poliția a dat sancțiuni în medie de 3.100 de lei, în timp ce amenzile jandarmilor au fost mai mari: de 3.400 lei.

Cezara Grama, consilier juridic la Expert Forum, a analizat datele acestui haos: „Că avem o decizie CCR care a declarat neconstituțional un articol și a lăsat fără un temei legal atâtea amenzi, însă nici până astăzi nu avem o inițiativă legislativă trecută în parlament care să decidă cumva ce se întâmplă cu aceste amenzi. În unele cazuri vorbim și de ANAF care a pus în executare unele dintre amenzile astea, care din nou nu mai au un temei legal.“

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.