- CCR a decis că revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocatului Poporului este neconstituţională.
- Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR: „Mă aşteptam să fie luată cu unanimitate”
- CCR urmează să motiveze decizia.
Fostul judecător, Petre Lăzăroiu, nu se aștepta la decizia CCR în cazul revocării Renatei Weber și menţionează că în motivare poate fi prevăzută obligaţia de repunere în funcţie.
„Eu nu mă aşteptam la această decizie. E drept că mă aşteptam să fie luată cu unanimitate. Noua propunere (a lui Fabian Gyula – n.r.) trebuie să aştepte. Trebuie să aşteptăm până când Curtea Constituțională motivează. Acum, nu ştiu dacă Curtea are dreptul, nu spun curajul, să spună că doamna Weber trebuie repusă în funcţie. Faptul că a spus că e neconstituţională (revocarea – n.r.) îi deschide doamnei Weber alte căi de atac. Dacă CCR nu spune că este obligatoriu să o repună, doamna Weber are deschise căile de atac în instanţă, la CEDO şi aşa mai departe”, a spus Petre Lăzăroiu, fost judecător constituţional, marţi, la Aleph News.
Urmează ca CCR să motiveze decizia.
„Și îmi pare rău că în 2011 când Curții i s-a dat această competență de a verifica hotărârile Parlamentului nu a fost stabilită și o procedură. Hotărârile Parlamentului se aseamănă ca trase la indigo cu procedura de adoptare a legilor. Legea dacă este contestată la Curte, președintele nu o poate promulga. Și acum, dacă hotărârea Parlamentului este contestată la Curte practic nu trebuie să intre în efectivitate. Deci trebuie să așteptăm până când Curtea motivează și după aceea Parlamentul vede în mod direct demiterea sau repunerea în drepturi a doamnei Weber”, adaugă Petre Lăzăroiu.
Avocatul Toni Neacșu spune că vom ști în ce direcție merg lucrurile când vom vedea motivarea Curții Constituționale.
Toni Neacșu, avocat: „Cred că va fi foarte important să vedem motivarea Curții Constituționale. Doar atunci vom ști în ce direcție merg lucrurile. Ceea ce este clar este că acea hotărâre de revocare este neconstituționala. Mă rog, probabil pe considerente care țin de procedură. Nu în ultimul rând ar trebui să avem în vedere și recentul punct de vedere al Comisiei de la Veneția, care cumva a anticipat, daca doriți, aceasta decizie. Mai spun doar că este o mică modificare în ceea ce privește practica, să spunem, sau modul în care Curtea Constituțională privește problema Avocatul Poporului. Până acum se vedea foarte formal, în sensul în care cine numește poate să și revoce când vrea, chiar și nemotivat și nejustificat. Ceea ce din acest punct de vedere este foarte important, pentru că oricum ar fi, instituția avocatului Poporului este foarte important să fie întărita instituțional, inclusiv prin garanții împotriva unor astfel de revocări pur politice”
Revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber, este neconstituţională, au decis, marţi, în unanimitate, judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR), au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcţia de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS şi UDMR.