Poate Armata Română apăra România azi? Avem sub 70.000 de militari și ducem lipsă de rezerviști

Sărbătorim 80 de ani de la eliberarea ultimelor teritorii românești dar, din păcate, norii războiului se apropie din nou de țara noastră. Azi sărbătorești Ziua Armatei Române.

Rusia poate ataca NATO până în 2030, a declarat pe 4 octombrie șeful serviciilor germane de spionaj și contraspionaj, Bruno Kahl, în timpul unei ședințe publice în Camera Deputaților. Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a declarat că sunt estimări la MApN în care conflictul din Ucraina va escalada și a cerut măsuri urgente.

Ultimele date oficiale ale MApN făceau referire la o armată de 76.000 de oameni la finalul anului 2022. Cifra este prezentă în raportul anual al MApN. La cele 81.000 de persoane considerate soldați activi, în acest moment se mai pot adăuga 100.000 de persoane, este vorba de jandarmi sau soldați în rezervă, care ar fi mobilizate în cazul unui război.

Deficitul de 20.000 de persoane al Armatei Române este explicat de numărul celor care au demisionat din armată a crescut constant în ultimii ani. În schimb, interesul tinerilor pentru cariera militară a scăzut semnificativ. Așa că militarii care s-au pensionat nu au mai putut fi înlocuiți cu noi cadre.

Armata Română a derulat în ultimii ani o serie amplă de achiziții militare, de la primele sisteme de rachete Patriot, la avioanele F-16 cumpărate inițial din Portugalia, iar acum din Norvegia. De la sistemele de artilerie reactivă HIMARS, la transportoarele blindate Piranha 5 sau camioanele militare Iveco. De la drone Bayraktar TB-2 și drone Watchkeeper, la baterii de coastă cu rachete antinavă NSM.

Mai recent, Forțele Navale au achiziționat două vânătoare de mine din clasa Sandown de la Marea Britanie, primul ajungând deja în România și devenind operațional.

Exit mobile version