• Mulți dintre principalii organizatori din Ottawa au fost reținuți, însă unii au scăpat.
  • Poliția a confirmat folosirea grenadelor paralizante și a spray-ului cu piper.
  • Folosind megafoane, poliția a avertizat mulțimea că ori se dispersează, ori este arestată.

Poliția canadiană a folosit sâmbătă spray-uri cu piper și grenade paralizante printre protestatari. Polițiștii au efectuat zeci de arestări în timp ce evacuau manifestanții de pe strada din fața parlamentului, unde aceștia au campat timp de peste trei săptămâni pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de pandemie.

În total, 170 de arestări au fost efectuate în două zile, a declarat presei șeful interimar al poliției din Ottawa, Steve Bell. Până după-amiază, poliția a dispersat partea principală a blocadei din fața parlamentului și a biroului premierului.
După lăsarea serii, poliția a trimis un mesaj pe Twitter către demonstranți în care spunea „Ieșiți din frig și încetați orice altă activitate ilegală” sau riscați să fiți arestați.

Echipele orașului erau acum angajate în curățarea și tractarea vehiculelor rămase, a declarat Bell într-o conferință de presă. Dar alte zone din jurul orașului nu au fost încă curățate și există riscul ca demonstranții să își schimbe locația, a spus el.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Suntem conștienți de faptul că protestatarii care părăsesc incinta Parlamentului se mută în cartierele din jur. Nu plecăm nicăieri până când nu vă veți avea străzile înapoi”, a spus Bell, adresându-se cetățenilor din Ottawa.

Ofițerii au spart geamurile vehiculelor pentru a aresta persoanele blocate în interior. Unii dintre cei arestați sâmbătă purtau veste antiglonț și aveau în genți sau în vehicule grenade fumigene și alte artificii, a declarat poliția. Poliția a confirmat folosirea grenadelor paralizante și a spray-ului cu piper. Protestatarii au aruncat cu fumigene, dar nu au fost folosite gaze lacrimogene, a precizat poliția.

În cadrul protestelor în curs de desfășurare, mai multe blocaje la frontieră au fost instituite în ultimele săptămâni, dar toate au fost redeschise până sâmbătă, când manifestanții au închis din nou punctul de trecere a frontierei Pacific Coast Highway, la sud de Vancouver.