• Poliţia locală din Zărneşti a amendat o persoană care s-a adresat Avocatului Poporului
  • Petenta a reclamat o posibilă încălcare a dreptului de proprietate
  • Avocatul Poporului transmite că sancţionarea este o măsură dispusă în afara cadrului legal.

Avocatul Poporului a transmis că o petentă care s-a adresat instituţiei Avocatul Poporului cu o petiţie privind o posibilă încălcare a dreptului de proprietate privată a fost amendată de Poliţia locală Zărneşti cu suma de 800 lei.

Printre drepturile şi libertăţile fundamentale garantate oricărui cetăţean al unui stat se numără şi dreptul la petiţionare. Cetăţeanul care recurge la dreptul de petiţionare este protejat de norma constituţională, împotriva oricăror acte de sancţionare şi pedepsire a sa pentru petiţiile adresate potrivit legii, iar dacă autorităţile publice refuză să răspundă cererilor primite sub formă de petiţii, cetăţenii se pot adresa instanţei de judecată, pe calea contenciosului administrativ”, transmite Avocatul Poporului.

Legea nu prevede sancţionarea unui petent cu amendă, în condiţiile în care acesta se adresează în mod repetat autorităţii sesizate, fiind nemulţumit de răspunsurile primite.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Potrivit Avocatului Poporului, „sancţionarea petentei pentru că şi-a exercitat un drept constituţional, dreptul de petiţionare, adresându-se în acest sens Avocatului Poporului, este o măsură dispusă în afara cadrului legal”.

Instituţia arată că este garantul constituţional al drepturilor şi libertăţilor, iar dreptul de a adresa petiţii instituţiei Avocatul Poporului aparţine oricărui cetăţean şi acest drept nu poate fi restricţionat de către nicio autoritate publică locală, cu excepţia restrângerilor legale, situaţia semnalată fiind fără precedent.