• Carabinierii au percheziționat luni locuințele a 12 presupuși membri ai unui grup extremist.
  • Poliția antitero din Italia a precizat că gruparea de extremă dreapta a fost destructurată, după ce a aflat că ar fi plănuit să arunce în aer o bază NATO, relatează Politico.

Polițiștii italieni au confiscat fotografii ale lui Hitler, svastici și o carte cu nume de familie evreiești în timpul perchezițiilor care au avut loc luni la locuințele a 12 presupuși membri ai „Ordinului Arian Roman”, un grup care susține supremația albă de inspirație nazistă.

Potrivit Repubblica, unul dintre acuzați a fost votat câștigător al unui concurs de frumusețe online denumit „Miss Hitler”, în 2019. Francesca Rizzi se prezenta ca „domnișoara Eva Braun”.

Francesca Rizzi, denumită și „Miss Hitler” de către neonaziști.

Ancheta a început în 2019, ca parte a unei anchete mai ample privind mișcările de supremație albă și de extremă dreapta. Poliția a precizat că acest grup era „dedicat publicării de conținut, videoclipuri și imagini rasiste și discriminatorii, de inspirație nazistă, antisemite și de negare a Holocaustului pe rețelele de socializare”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

O echipă specializată a poliției a analizat schimbul de materiale extremiste pe paginile de Facebook și pe site-ul rusesc de socializare VK, unde membrii grupului s-ar fi incitat reciproc la comiterea de acțiuni violente împotriva evreilor și a imigranților.

Anchetatorii au declarat că poliția a decis să efectueze perchezițiile după ce a accesat un grup WhatsApp numit „Liga Judenfrei” – acest termen fiind un termen folosit de naziști pentru a descrie zonele „curățate” de evrei în timpul Holocaustului – în care membrii ar fi împărtășit instrucțiuni privind modul de fabricare a explozibililor artizanali ca parte a unui plan împotriva unei baze NATO.

Cele 12 persoane din gruparea neonazistă, suspectate de incitare la ură rasială și religioasă, trebuie să se prezinte săptămânal la secția de poliție până când se va decide dacă vor fi acuzate în mod oficial.

Politicienii și grupurile societății civile au salutat eliminarea grupului extremist.

Ruth Dureghelo, președinta comunității evreiești din Roma, a declarat că operațiunea „demonstrează că antisemitismul online este adesea organizat într-un mod metodic și este preludiul unor violențe mai grave”.

„Ar trebui să reflectăm la strategia foarte precisă a nazi-fasciștilor și a negaționiștilor Holocaustului de a copleși rețelele sociale cu conținut rasist și antisemit pentru a crea un climat propice atacurilor fizice”, a completat ea.