Polonia are probleme cu independența jutiției. Țara a fost reclamată la Curtea de Justiție a UE pentru o lege ce încalcă tratatele europene

  • Polonezii au probleme cu independența justiției și a judecătorilor
  • Polonia a fost reclamată la Curtea de Justiție pentru legea judiciară ce a intrat în vigoare în februarie anul trecut
  • Comisar european pentru Justiție: „Noi considerăm că legea privind puterea judecătorească este incompatibilă cu mai multe dispoziții fundamentale din tratatele UE”

Soarta Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție e și în atenția Curții de Justiție a UE.

Încă din septembrie anul trecut avocatul general al Curții a anunțat că înființarea acestei secții încalcă legislația Uniunii Europene. Acum și Polonia a fost reclamată la Curtea de Justiție pentru legea judiciară ce a intrat în vigoare în februarie anul trecut. Polonezii au probleme cu independența justiției și a judecătorilor.

Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție: „Comisia Europeană a luat o decizie importantă pentru a proteja independența judecătorilor și a statului de drept din Polonia. Este un pas crucial în procedura de infrigement împotriva legii poloneze a justitiei. Noi considerăm că legea privind puterea judecătorească este incompatibilă cu mai multe dispoziții fundamentale din tratatele UE.”