• Un pacient nu va putea fi închis cu forţa în spital sau în carantină instituţionalizată în baza unei decizii a DSP.
  • Un avocat îți spune că decizia administrativă nu are bază legală pentru a folosi forța.
  • „Decizia administrativă a DSP a fost văzută ca un mandat de arestare preventivă. Ei bine, nu este aşa”, adaugă el.

Legea carantinei şi izolării le permite medicilor să te izoleze în spital sau să te plaseze în carantină instituţionalizată sau la domiciliu în caz de confirmare sau suspiciuni de Covid-19. Însă, dacă refuzi, nimeni nu te poate forţa să rămâi închis deoarece vorbim de un act administrativ.

„Decizia administrativă a DSP a fost văzută ca un mandat de arestare preventivă sau de aducere astfel încât nu şi-au pus problema asupra modului în care vor fi executate. Ei bine, nu este aşa. O decizie administrativă emisă de DSP nu se poate executa niciodată cu forţa, adică cu concursul poliţiei”, explică avocatul Adrian Toni Neacșu.

„Nu există un cadru legal pentru executarea cu forţa a deciziilor de carantinare. sau de izolare emise de DSP. Dacă o persoană refuză să se prezinte în spaţiul destinat pentru carantinare sau chiar la spital în cazul izolării, acesta va primi, în cel mai rău caz, amenzi contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în starea de alertă, dar nu va putea fi luată pe sus şi închisă cu forţa”, adaugă el.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA