• Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab Craiova a fost primul batalion român dislocat în Afganistan.
  • Actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă, a condus prima operațiune română în Afganistan.
  • Peste 32 000 militari români au participat la misiunile din Afganistan.

Cu 19 ani în urmă, 400 de militari din Craiova porneau spre Afganistan. Militarii supranumiți „Scorpionii roșii” au fost primii infanteriști români care au participat într-o misiune de luptă internațională, după cel de-al Doilea Război Mondial.

George și Daniel Fratoștițeanu sunt doi dintre „scorpionii roșii” care au plecat în 2002, în războiul din Afganistan. „Enduring freedom” era prima lor misiune de război. Au mai urmat alte 6.

Și-au văzut camarazi murind, alții mutilați de gloanțe sau de sute de kilograme de explozibil, într-un război care nu era al lor, dar pe care consideră că trebuiau să-l ducă.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

“În momentul în care ne angajăm să mergem pe un drum, participarea la o misiune sau la anumite acțiuni, nu mai reprezintă o acțiune la nivel de individ. Reprezinți țara, reprezinți România și ceea ce te-a trimis să îndeplinești acolo. Este o onoare pentru noi , militarii să reprezentăm România în acele misiuni”, a spus Daniel Fratoștițeanu, plt adj. principal.

În cei 19 ani de misiuni în Afganistan, au murit 27 de militari români, iar peste 200 de au fost răniți. România a cheltuit peste 3 miliarde de lei în acest război. George și Daniel au plecat împreună în fiecare misiune și s-au întors tot împreună.

Acum lucrează în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est Craiova. Consideră că, pe lângă toate pericolele, misiunile din teatrele de luptă te ajută să vezi altfel lumea.

“Există posibilitatea să se dezvolte nu numai ca militari, dar și ca oameni. Există posibilitatea să interacționeze cu diferite culturi, cu oameni din diferite națiuni, astfel, având o imagine mult mai clară la ce se întâmplă și dincolo de granițele noastre. Pot să devină lideri”, a spus George Fratoștițeanu, plt.adj.