• Volodimir Zelenski l-a demis din funcție pe șeful Curții Constituționale.
  • La sfârşitul lui octombrie, șeful Curții Constituționale a anulat o parte din legile anticorupţie în vigoare de mai mulţi ani, considerându-le prea severe. 
  • Decizia a afectat un nou acord de împrumut de 5 miliarde de dolari cu FMI.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis pe șeful Curții Constituționale, care s-a opus unor reforme anticorupție, numind acțiunile sale o amenințare la adresa securității naționale, a anunțat sâmbătă biroul lui Zelenski, transmite Reuters.

„Anumiți judecători ai Curții Constituționale din Ucraina numiți de Viktor Ianukovici, care își continuă exercitarea puterilor, reprezintă o amenințare la adresa independenței statului și a securității naționale a Ucrainei”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Curtea Constituțională nu a reacționat la decizia președintelui

Președintele Curții Constituționale, Oleksandr Tupitski este suspectat de influențarea martorilor, într-un dosar care ilustrează profunda criză pe care o traversează justiția în Ucraina.

Recomandări

UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
CE PRIMEȘTE UCRAINA DE LA LIDERII LUMII?
CE PROVOCARI ÎL AȘTEAPTĂ PE RUTTE LA NATO?
UNA SPUNE COMISIA EUROPEANĂ, ALTA FACE GUVERNUL
ZID LA GRANIȚA CU SUDUL
HORIA CUCEREȘTE CELE MAI ÎNALTE VÂRFURI

Lipsa de încredere față de tribunalele ucrainene, cangrenate de corupție, este principalul obstacol în calea investițiilor străine în această țară, potrivit unui studiu publicat de organizația European Business Association (EBA) care reunește peste o mie de companii care au făcut investiții în Ucraina.