Primarul în funcție al Brașovului, urmărit penal pentru șantaj în timpul campaniei electorale

  • Scripcaru l-ar fi amenințat pe un angajat al firmei care difuza spoturi electorale în autobuze
  • Scripcaru voia ca în autobuze să ruleze gratuit doar realizările din timpul mandatului său, sub formă de știri pozitive
  • DNA l-a pus pe Scripcaru sub control judiciar

Primarul în funcție al Brașovului, George Scripcaru, a fost pus sub control judiciar pe cauțiune pentru o perioadă de 60 de zile. El este suspectat că l-ar fi amenințat pe un angajat al firmei care difuza spoturi electorale în autobuzele publice că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea anumitor mesaje.

De asemenea, procurorii DNA fac verificări și în cazul lui George Mihai Cornea, directorul general al Regiei Autonome de Transporturi Brașov (RATBV) SA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj în forma complicității.

În calitate de primar al municipiului Brașov înscris în cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat, inculpatul Scripcaru George l-ar fi amenințat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajații firmei care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparținând Regiei de transport Brașov, că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor spoturi. Firma respectivă semnase un contract de locațiune cu Regia de transport Brașov (RATBV S.A) pentru spațiul din interiorul autobuzelor și, în perioada respectivă, începuse să difuzeze spoturi electorale pentru care încheiase contracte de promovare electorală”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, Scripcaru ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din firma respectivă pentru a o constrânge să oprească difuzarea spoturilor electorale și să promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD deținute de firmă, realizările primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor știri pozitive.

Pe durata controlului judiciar, primarul în funcție al Brașovului are voie să iasă din oraș, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare.

Cei doi au depus cauțiunea stabilită de procuror, de 75.000 lei – Scripcaru George, respectiv 30.000 lei – Cornea George Mihai.