- Primarului municipiului Baia Mare i se va confisca suma de peste 560.000 de euro (2,7 milioane de lei) reprezentând avere nejustificată.
- Decizia este a Curții de Apel Cluj, dar hotărârea nu este definitivă.
- Cătălin Cherecheş este la al treilea mandat de primar.
Curtea de Apel Cluj a decis confiscarea sumei de peste 560.000 de euro (2,7 milioane de lei) reprezentând avere nejustificată în cazul lui Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Curtea de Apel Cluj a admis, vineri, 9 aprilie, sesizarea făcută de Comisia de cercetare a averilor şi a constatat „că dobândirea sumei de 2.685.708,318 lei nu are caracter justificat şi dispune obligarea intimatului Cătălin Cherecheş la plata acestei sume în favoarea Statului Româna, prin Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei”, relatează G4Media.
Hotărârea nu este definitivă, iar sentința poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat, în iulie 2019, existența unei diferenţe nejustificate în valoare de peste 2,7 milioane de lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, judeţul Maramureş, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017.
Ulterior, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj pentru a verifica averea primarului.
Viorica Cherecheș, medic de profesie
Vizavi de acest aspect, edilul din Baia Mare a răspuns acuzațiilor ANI: mama lui i-a făcut o donaţie de un milion şi jumătate de euro. Viorica Cherecheș medic de profesie, a fost senator PNL de Maramureş în perioada 2016-2020. Este medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare încă din 1980. A fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare din anul 2001 până în anul 2016.
„Pe parcursul a un an, un an şi ceva, mama mea mi-a acordat împrumuturi până la incidenţa sumei de 1,5 milioane de euro. În 2009, în baza unui contract notarial, respectiv a unui act notarial de donaţie, aceşti bani, 1,5 milioane de euro proveniţi dintr-o vânzare a unui imobil, au fost certificaţi ca fiind donaţie”, a mărturisit Cătălin Cherecheș.
Mai mult, Cătălin Cherecheș este judecat în alte două dosare de corupţie, în care este acuzat că a primit mită, care sunt pe rolul instanţelor din 2016 respectiv 2018.