Primul şef Yakuza condamnat la moarte în Japonia: „Veţi regreta această decizie tot restul vieţii”

Foto: Hepta
  • Tribunalul din orașul Fukuoka a constatat că Nomura Satoru a ordonat patru agresiuni, dintre care una s-a soldat cu moartea.
  • Se crede că este pentru prima dată când un membru important al mafiei Yakuza a fost condamnat la moarte.
  • Grupurile Yakuza nu sunt ilegale în Japonia, iar acestea operează frecvent companii de fațadă.

Un tribunal din sud-vestul Japoniei l-a condamnat la moarte prin spânzurare pe șeful unui puternic sindicat al crimei, relatează BBC.

Tribunalul din orașul Fukuoka a constatat că Nomura Satoru, în vârstă de 74 de ani, a ordonat patru agresiuni, dintre care una s-a soldat cu moartea.

Verdictul a fost dat în ciuda lipsei de dovezi directe împotriva lui Nomura. Acesta a negat orice implicare.

Se crede că este pentru prima dată când un membru important al mafiei japoneze, Yakuza, a fost condamnat la moarte.

„Am cerut o decizie corectă… Veți regreta acest lucru pentru tot restul vieții”, i-a spus Nomura judecătorului care a prezidat ședința, după pronunțarea sentinței.

Deși procurorii nu au avut nicio dovadă directă că Nomura ar fi ordonat atacurile violente, aceștia au argumentat cu succes că autoritatea sa absolută asupra grupului a însemnat că el era responsabil în ultimă instanță.

În timpul celor patru atacuri între 1998 și 2014, un fost șef al unei cooperative de pescuit a fost ucis, iar alte trei persoane, inclusiv un ofițer de poliție, au fost rănite.

Grupurile Yakuza nu sunt ilegale în Japonia, iar acestea operează frecvent companii de fațadă.

Analiștii spun că bandele sunt implicate în toate domeniile de activitate criminală din țară, de la traficul de droguri și prostituție până la manipularea pieței bursiere.