• Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit, e acuzat că ar fi trimis asasini în Canada pentru a-l omorî pe un fost oficial al serviciilor secrete
  • Planul eșuat a venit la câteva zile după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în Turcia, unde au fost implicați membrii aceleiași grupări
  • Asasinii nu au fost lăsați să intre în Canada, după ce autoritățile au observat comportamentul neobișnuit al acestora
  • Fostul oficial saudit al serviciilor secrete, Saad al-Jabri, se află în exil de 3 ani în Toronto

Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, este acuzat că ar fi trimis asasini în Canada pentru a-l omorî pe un fost oficial al serviciilor secrete, relatează CNN. Plângerea a fost făcută chiar de cel vizat, pe numele său Saad al-Jabri, care s-a adresat instanței americane.

Saad al-Jabri a intrat în dizgrație, iar eliminarea lui este dorită pentru că ar deține informații sensibile despre presupuse acte de corupție și despre echipa personală de mercenari a prințului numită Echipa Tigrilor, se arată în document. Totodată, fostul membru al serviciilor secrete din Arabia Saudită susține că acești asasini au fost implicați și în uciderea jurnalistului disident Khashoggi, în 2018, la consulatul saudit din Istanbul.

Saad al-Jabri a fugit în Canada prin Turcia, în 2017, unde a obținut azil politic. Prințul Mohammed bin Salman i-a trimis mesaje private în repetate rânduri, inclusiv unul în care i-ar fi spus: „Cu siguranță vom ajunge la tine”. După aceea, la mai puțin de două săptămâni de la uciderea jurnalistului, Saad al-Jabri spune că Echipa Tigrilor a călătorit în Canada cu scopul de a-l ucide.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

În dosarul deschis de instanța americană se arată că un grup de bărbați saudiți, dintre care unul din același departament acuzat de uciderea jurnalistului Khashoggi, a sosit de aeroportul din Toronto, trasportând două valize cu instrumente medicale.

Autoritățile canadiene au reacționat prompt și le-au refuzat intrarea în țară saudiților, presupuși asasini.

Guvernul de la Riad nu a dorit să comenteze informațiile apărute în presa internațională despre acest caz.