• Evan Gershkovich, reporter al Wall Street Journal, este judecat în orașul Ekaterinburg din Rusia, la o mie de kilometri de Moscova, fiind acuzat de spionaj în favoarea CIA.
  • Procesul lui Gershkovich este considerat de WSJ ca fiind „fals” și „scandalos”, cu șanse minime de achitare, deoarece în Rusia rata achitărilor este sub 1%. 
  • Președintele Putin a sugerat deschiderea la un posibil schimb de prizonieri în cazul lui Gershkovich.

Timp de aproape 15 luni, Evan Gershkovich a fost închis într-o închisoare din Moscova. Dar reporterul Wall Street Journal (WSJ) este judecat la o mie de kilometri de capitala rusă, în orașul Ekaterinburg. Acesta este locul unde a fost arestat în timp ce se afla într-o călătorie de reportaj, conform BBC.

Procurorii susțin că Gershkovich colecta informații clasificate despre un producător rus de tancuri din apropiere de Ekaterinburg în numele Agenției Centrale de Informații (CIA) din America. El, angajatorul său și guvernul SUA resping cu fermitate acuzația de spionaj. Dacă va fi condamnat, Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare.

„Acesta este un proces fals. Este scandalos și extravagant”, consideră Deborah Ball, adjunct al șefului de acoperire mondială pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa la WSJ. „Evan nu se va bucura de niciunul dintre procesele echitabile la care ne-am aștepta în orice instanță occidentală. Va fi cu ușile închise. Va fi secret. Rata achitărilor în Rusia este mai mică de 1%. Nu ne așteptăm la nicio șansă ca el să fie achitat.”

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

WSJ a acuzat Moscova că „depozitează americani” în închisorile rusești pentru a fi schimbați cu ruși închiși în străinătate. Lista cetățenilor americani aflați în prezent în închisori în Rusia îl include pe fostul pușcaș marin Paul Whelan. În 2020, acesta a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat la 16 ani într-o colonie penală. Whelan neagă vehement că ar fi comis vreo infracțiune. Ca și în cazul lui Evan Gershkovich, oficialii americani l-au desemnat oficial „deținut pe nedrept”.

Anul trecut, Alsu Kurmasheva – jurnalistă la Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), cu sediul la Praga – a fost arestată în Rusia. Kurmasheva deține pașapoarte americane și rusești. În timpul unei călătorii acasă pentru a-și vizita mama bolnavă, ea a fost reținută. Ea a fost acuzată de răspândirea de „informații false” despre forțele armate ruse în legătură cu o carte la editarea căreia a contribuit și care conține critici la adresa invaziei Rusiei în Ucraina. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la 15 ani de închisoare.

Atunci când a vorbit public despre cazul lui Gershkovici, Președintele rus Vladimir Putin a indicat că este deschis ideii unui schimb de prizonieri. Au existat contacte între SUA și Rusia. Când a fost întrebat despre Gershkovich în urmă cu câteva luni, Președintele rus a făcut aluzie la cazul lui Vadim Krasikov.

Considerat a fi un agent rus, Krasikov ispășește în prezent o condamnare pe viață pentru crimă în Germania.

Nu este clar cât timp va dura procesul lui Evan Gershkovich și cât timp va mai sta reporterul american într-o închisoare din Rusia.

Citește și