• Procurorii germani au confiscat de la un fraudator 50 de milioane de euro în bitcoin, dar nu pot accesa banii fiindcă proprietarul nu le dă parola.
  • Eforturile poliției de a sparge parola și de a recupera cei peste 1.700 bitcoini nu au avut succes.
  • Acum însă nici escrocul informatic nu mai poate avea acces la enorma sumă de bani fiindcă experții în informatică ai procuraturii au securizat portofelul virtual.

Procuratura din orașul german Kempten a confiscat de la un fraudator un activ Bitcoin în valoare de peste 50 de milioane de euro, informează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cu toate acestea, autoritatea bavareză nu poate accesa banii fiindcă fostul proprietar nu a dezvăluit parola portofelului digital.

Doar 86 din cei 1.800 de bitcoini pe care bărbatul i-a creat ilegal pe computerele altor persoane au putut fi vânduți de procuratura germană în 2018. Autoritățile au putut valorifica în acest fel aproximativ 500.000 de euro. Restul, de peste 1.700 de bitcoini, se află încă în posesia parchetului, care nu îi poate însă debloca.

Bitcoin este stocat pe un software cunoscut sub numele de portofel digital, care este securizat prin criptare. Pentru a accesa criptomonedele este nevoie de o parolă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Escrocul informatic a fost condamnat în 2014 la mai bine de doi ani de închisoare pentru instalarea secretă a software-ului pe alte computere pentru a produce bitcoin. Bărbatul a refuzat să comunice parola în tot acest timp.

Bărbatul și-a ispășit acum pedeapsa, dar acum nici el nu mai poate accesa activul de bitcoin fiindcă experții în informatică ai procuraturii au securizat portofelul virtual, blocând încercările de acces din exterior.

Când a intrat în închisoare, depozitul de bitcoin al infractorului valora extrem de puțin în comparație cu valoarea actuală a acestuia. Prețul bitcoin, cea mai veche și mai cunoscută monedă digitală, a crescut în ultimul an, atingând în ianuarie un record de 42.000 de dolari. Vineri a fost tranzacționat la 37.577 dolari, potrivit site-ului web Coindesk.