• Desființarea SIIJ întărește puterea procurorului de caz pe magistrat
  • Dosarele SIIJ vor ajunge la DNA și DIICOT pentru anchetă
  • Toni Greblă: Nimeni care a comis astfel de abuzuri nu a răspuns până acum

Ministrul Justiției a trimis la CSM în ultima zi din an proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infecțiunilor din Justiție. Numai că, așa cum ne-au obișnuit politicienii, una a spus ministrul, alta s-a descoperit că era în proiect.

Stelian Ion, ministrul Justiției, 31 decembrie 2020: „Vreau să vă fac precizarea că din proiectul inițial de lege am păstrat doar partea referitoare la desființarea SIIJ, eliminând celelalte articole care se refereau la așa zise imunități ale judecătorilor și procurorilor care nici aceștia nu le ceruseră și din punctul meu de vedere nu-și aveau locul în acest proiect de lege.”

Toni Greblă, fost judecător al Curții Constituționale, care timp de 4 ani a fost anchetat, judecat și achitat definitiv, îți spune de ce este important ca Secția să rămână în picioare și prin ce a trecut din cauza procurorilor.

Toni Greblă, fost judecător CCR: „Nu numai a procurorilor, ci a sistemului de forță. SRI, DNA, și apoi prelungită această falangă în justiție tocmai la acei judecători cărora li se făcuseră și lor dosare pentru a deveni, pe această cale mult mai ascultători. Vorbesc în calitate de om care a trecut printr-un asemenea abuz comis de instituțiile statului și având în vedere și calitatea mea de jurist. Din această cauză, consider că desființarea sau semnalul pentru desființarea secției și revenirea dosarelor la aceleași autorități sub care s-au comis abuzurile e un semnal de a disciplina fie procurorii, dar mai ales judecătorii.”

Desființarea SIIJ, propusă de deputatul USR, ce ocupă și funcția de ministru al Justiției, este un obiectiv important al coaliției de guvernare. După obținerea avizelor necesare, proiectul va intra în dezbaterea Parlamentului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT