- Procurorii ruși au trimis cazul reporterului american Evan Gershkovich în instanță, acuzându-l de spionaj pentru CIA.
- Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a numit detenția lui Gershkovich „total ilegală”.
- Fabrica Uralvagonzavod, despre care Gershkovich este acuzat că a colectat date secrete, a fost sancționată de Occident.
Procurorii ruși au decis să trimită cazul reporterului american, Evan Gershkovich, în instanță, după ce au concluzionat că a spionat pentru CIA, colectând informații secrete despre o fabrică rusească de tancuri, scrie CNN.
Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat pe 29 martie 2023, în orașul Ural din Yekaterinburg, pe acuzații de spionaj care însumează 20 de ani de închisoare, după ce FSB, principalul succesor al KGB-ului, a spus că l-a prins încercând să obțină secrete militare.
Gershkovich neagă orice faptă, iar Wall Street Journal a declarat joi că reporterul lor se confruntă cu „acuzații false și lipsite de fundament”, bazate pe „minciuni calculate și transparente”.
WSJ a emis această declarație după ce Biroul Procurorului General al Rusiei a aprobat ca rechizitoriul penal al lui Gershkovich și cazul său să fie puse pe masa unei curți din Yekaterinburg.
Președintele Biden însuși a numit detenția sa „total ilegală”.
Nu a fost menționat când va fi audiat cazul sau dacă procesul va fi închis publicului, așa cum se obișnuiește în astfel de cazuri.
„Investigația a stabilit și a confirmat cu dovezi documentare că Gershkovich, un jurnalist american pentru Wall Street Journal, la instrucțiunile CIA, a colectat informații secrete în regiunea Sverdlovsk în martie 2023 despre activitățile fabricii de apărare NPK Uralvagonzavod JSC în producția și reparația echipamentului militar.
Gershkovich a efectuat acțiunile ilicite folosind metode conspirative laborioase”, scrie în comunicatul procurorilor ruși.
Procurorii nu au lansat nicio dovadă documentară pentru a susține acuzația.
„Evan a petrecut 441 de zile în detenție, în mod greșit, doar pentru că-și făcea job-ul. Evan este un jurnalist. Acuzațiile regimului rus în privința lui Evan sunt repugnante, groaznice și bazate pe minciuni calculate și transparente”, se arată într-o declarație comună a lui Almar Latour, editorul WSJ, și a redactorului șef al acestuia, Emma Tucker, cerând eliberarea imediată a lui Gershkovich.
Latour și Tucker au spus că așteaptă acum ca guvernul SUA să-și dubleze eforturile pentru a obține eliberarea lui Gershkovich.
Fabrica Uralvagonzavod – unde Gershkovich ar fi colectat date secrete – a fost sancționată de Occident.
Aflată în orașul Nizhny Tagil în regiunea Sverdlovsk, fabrica joacă un rol crucial în furnizarea de tancuri pentru războiul Rusiei în Ucraina, conform Ministerului Apărării din Rusia.
Fabrica, condusă de un conglomerat de stat controlat de unul dintre aliții președintelui Vladimir Putin, a vorbit public despre producerea de tancuri T-90M și modernizarea de tancuri T-72B3M.
Numărul de tancuri pierdute în luptă în Ucraina este un secret militar în Rusia, care spune că a îmbunătățit producția de tancuri. Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra a spus în februarie că Rusia a pierdut mai mult de 3.000 de tancuri – echivalentul întregii sale inventare activă prebelice – dar are vehicule blindate de înaltă calitate în stoc pentru mai mulți ani.